R.S. | 20. 7. 2022, 19:07 | Vir: STA

Najnovejše informacije o požaru na Krasu: 1000 gasilcev, na pomoč italijanski in hrvaški canadair ...

Facebook/Mitja Ambrozelj

Izčrpane ekipe gasilcev nadomeščajo s svežimi, utrujeni pa bodo prespali v eni od lokalnih vojašnic, da se bodo jutri lahko varno vrnili domov.

Požar, ki divja na Goriškem Krasu, gasi okoli 1000 gasilcev. V zraku so razpoložljivi zrakoplovi Slovenske vojske in avstrijski helikopter, prihajata tudi italijanski in hrvaški canadair.

Twitter/Slovenska vojska/bralec Metropolitanan/fotomontaža

Prebivalce na območju požara v regijskem štabu civilne zaščite pozivajo, naj ob zvoku siren zaprejo okna in brez panike čakajo na evakuacijo.

Na prizorišču sta poleg treh vojaških helikopterjev in letala pilatus tudi policijski helikopter in vodni top. Vojska s šestimi cisternami dostavlja vodo, med drugim je prevzela skrb za toplo prehrano in nastanitev za izčrpane enote.

Gasilci spijo v vojašnicah

Minister za obrambo Marjan Šarec je dodal, da izčrpane ekipe gasilcev nadomeščajo s svežimi, utrujeni pa bodo prespali v eni od lokalnih vojašnic, da se bodo jutri lahko varno vrnili domov.

Profimedia

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je povedal, da naj bi se veter po vremenski napoved do 20. ure znova usmeril proti morju, nato pa popolnoma umiril. To bo po njegovih besedah ugoden trenutek, da "napadejo požar z vsemi silami, preden pade mrak, ki prinaša druge nevarnosti".

Kakšno bo stanje v prihodnjih dneh?

Kaj pričakovati v naslednjih dneh, je sicer težko napovedati, je dejal Šarec. Dodatno težavo predstavljajo neeksplodirana ubojna sredstva iz prve svetovne vojne, ki jih požar detonira. Dva dni bo zadeva po njegovih besedah še "dokaj zapletena", nato bo vojska še teden dni s termokamerami pregledovala območje, da najde morebitna tleča žarišča.

Na pomoč pri gašenju v Slovenijo prihaja tudi hrvaški canadair, je za Kanal A povedal Ervin Čurlič iz regijskega štaba. Hrvaški gasilci bodo sicer še pomagali s štirimi gasilskimi cisternami in devetimi gasilci iz Umaga in Pazina.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord