P.M. | 29. 1. 2023, 10:35

Največja sončna elektrarna v Sloveniji: kje naj bi jo gradili in kdo ji nasprotuje?

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Po zagotovilih investitorja ta ne bo dodatno negativno vplivala na okolje. 

Konec prihodnjega leta bi lahko začela delovati na območju občine Divača 9,9-megavatna sončna elektrarna. Tako pričakuje investitor in razvijalec, podjetje Enery Slo. 12 hektarjev veliko območje bi investitor prekril z 20.000 solarnimi paneli z 9,9 megavata skupne moči, sončna elektrarna pa bi s tem zadoščala za skoraj polovico letne oskrbe vseh gospodinjstev v divaški občini, pišejo Primorske novice.

Ob tem navajajo, da na občini Divača preučujejo tudi možnost postavitve skupnostne sončne elektrarne na opuščenem delu kamnoloma Laže, s katero bi pokrili preostal del energetskih potreb divaških gospodinjstev.

Na območju Natura 2000

Del občinskih svetnikov gradnje elektrarne ne podpira in napoveduje pobudo za razpis posvetovalnega referenduma. Investitor je sicer soglasja večine lastnikov zemlje na degradiranem območju že pridobil, pridobiti pa mora še preostala dovoljenja, za kar bo občina morala spremenili občinski prostorski načrt, ki trenutno območje opredeljuje kot površine za oddih, rekreacijo in šport v območje energetske infrastrukture, navaja omenjeni portal.

Občina Divača naj bi bila gradnji naklonjena, opozicijski del svetnikov ne, saj nasprotuje posegu v območje Nature 2000. (Fotografija je simbolična)

Občina Divača naj bi bila gradnji naklonjena, opozicijski del svetnikov ne, saj nasprotuje posegu v območje Nature 2000. (Fotografija je simbolična)

Borut Peršolja/Bobo

Ker gre za del območja Nature 2000, je potrebna tudi izdelava celovite presoje vplivov na okolje.

Investitor obljublja še več

Napovedal je, da bo na tem območju uredil tudi rekreacijske površine s fitnesom na prostem, in razložil, da je območje primerno za gradnjo elektrarne, ker je to že "degradirano s hrupom z bližnje avtoceste in elektromagnetnim sevanjem"

Urška Živulovic/Bobo

Država želi na tamkajšnjem širšem območju postaviti več alternativnih virov energij, v postopku po so še trije državni prostorski načrti za postavitev vetrnih elektrarn, začetek četrtega pa še čaka na vladno potrditev, pišejo Primorske novice.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord