29. 1. 2024, 14:27 | Vir: STA

Golob končno le naslovil sporen nakup računalnikov (zdaj je za to zopet kriva prejšnja vlada?!)

Bobo

Predsednik vlade je končno le naslovil burno debato o šestmilijonskem nakupu računalnikov, ki še vedno ždijo v skladišču. Kot je dejal, sam ni slišal, da bi bilo karkoli narobe.

Nakup 13.000 prenosnih računalnikov ni bil nesmotrn, je v DZ zagotovil predsednik vlade Robert Golob in nakup označil za najboljši možni ukrep za povečanje digitalne vključenosti socialno najšibkejših. Od vpletenih ministrstev pričakuje, da se bodo kmalu uskladila in da se bo lahko razdeljevanje računalnikov v najkrajšem možnem času začelo.

V poslanski skupini SDS so prepričani, da je bil 6,5 milijona evrov vreden nakup 13.000 prenosnih računalnikov, ki ga je lani izvedlo ministrstvo za digitalno preobrazbo, nesmotrn in negospodaren. Zaradi tega nakupa so pretekli teden vložili interpelacijo zoper ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh.

"Gre za nakup opreme, ki je v Sloveniji še kako potrebna," je v odgovoru na poslansko vprašanje poslanca Tomaža Lisca (SDS) ocenil Golob. Vlada bi ta nakup po prepričanju premierja morala izvesti že bistveno prej, v času epidemije covida-19, ko je bilo mnogo otrok iz socialno ogroženih družin izključenih iz učnega procesa, ker si niso mogli privoščiti računalnikov.

Profimedia

Ni slišal, da bi bilo z nakupom karkoli narobe

Nakup računalnikov je bil izveden na podlagi novele zakona o spodbujanju digitalne vključenosti. Golob, kot pravi, do zdaj še ni slišal, da bi bilo s tem nakupom karkoli narobe, zato zavrača očitke, da je šlo za nesmotrn nakup. "Če je bilo javno naročilo izpeljano v skladu z vsemi postopki, se mi to zdi to res nenavadno," je dejal.

Golob je ob tem zagotovil, da se vsi kupljeni računalniki nahajajo v skladišču v Logatcu in zavrnil namigovanja, da naj bi jih bilo tam manj. Od kupljenih 13.000 so jih do zdaj sicer razdelili 39.

Mehanizem za razdeljevanje računalnikov bi sicer moral zaživeti z letošnjim 1. januarjem, a se je zapletlo pri pripravi uredbe, ki podrobneje določa njegovo delovanje. Pri pripravi uredbe naj bi poleg ministrstva za digitalno preobrazbo sodelovalo tudi ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Računalniki so bili po zagotovilih ministrstva za digitalno preobrazbo kupljeni tudi za opremljanje vrtcev in osnovnih šol. A kot so ob vložitvi interpelacije zatrdili v SDS, na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje o tem niso vedeli nič.

Prvak SDS Janez Janša.

Prvak SDS Janez Janša.

Borut Živulovič/Bobo

"Moje sporočilo vsem ministrstvom, ki so v preteklosti izražali želje, da potrebujejo računalnike, je danes samo eno: čim prej, govorimo o stvari dnevov ali tednov, moramo priti do kriterijev in te računalnike moramo razdeliti," je poudaril Golob. Pričakuje, da bo do dogovora med ministrstvi prišlo ta ali pa prihodnji teden.

Stojmenova Duh je pretekli teden pojasnjevala, da so se z ministrstvom za delo dogovorili, da se pripravi spremembe zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, s katerimi bo kupljene računalnike dobila ožja skupina upravičencev, in sicer tisti, ki jih najbolj potrebujejo.

Golob je tudi sam izrazil nezadovoljstvo, da kriteriji za razdelitev računalnikov niso bili pripravljeni pred 14 dnevi. A govoriti o morebitnih korupcijskih tveganjih pri delovanju ministrice, ker se za 14 dni zamuja s kriteriji, je po Golobovem mnenju smešno.

Ob očitkih o zmedi pri razdeljevanju računalnikov je Golob prst uperil v prejšnjo vlado. "Ravno pomanjkljivi kriteriji za razdelitev digitalnih bonov so bili razlog za zmedo takrat, ko smo poskušali vaše zakone uresničiti, zato smo zakon spremenili na način, da smo od digitalnih bonov in od zmede, ki jo je povzročila takratna zakonodaja, prešli v nakup tiste dobrine, v tem primeru računalnikov, ki jo ljudje dejansko potrebujejo," je bil jasen premier.

V SDS s pojasnili premierja niso bili zadovoljni, med drugim so pogrešali odgovor na vprašanje, če ministrica Stojmenova Duh še uživa njegovo zaupanje. Zato predlagajo, da se na naslednji seji opravi resno razpravo o tej temi.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol