R.S. | 25. 12. 2022, 18:45

Je hrana res cenejša pri sosedih? Takšna je primerjava Celovca, Gorice in Ljubljane

Profimedia

Nakupovanje čez mejo je priljubljeno pri mnogih Slovencih. So cene hrane res toliko nižje v Italiji ali Avstriji? 

Novinarji medija N1 so se odpravili v Celovec, Gorico in Ljubljano in preverili cene določenih izdelkov, o katerih so krožile zgodbe, da so v tujini tudi za 30 odstotkov cenejši. 

Kaj so ugotovili? 

Največja razlika v ceni je bila pri olivnem olju znamke Monini. Pri nas za njega plačamo 8,99 evra, v Italiji je tri evre cenejši, v Avstriji pa stane 11,79 evra. Italija ne razočara tudi pri balzamičnem kisu znamke Ponti. V Sloveniji tovrsten kis stane 3,85 evra, v Avstriji 56 centov manj, v Italiji pa je bil v času obiska novinarjev N1 znižan iz 2,19 evra na 1,59 evra. 

Veliko Slovencev naj bi se odpravilo v Italijo po Nutello, ki ima "boljši okus". Za kilogram Nutelle boste morali v Sloveniji odšteti 7,27 evra, v Italiji 6,99 evra, v Avstriji pa 6,56 evra (v času obiska je bila znižana na 5,41 evra). 

Tina Kosec/Bobo

Pri svetovno znanih testeninah Barilla so novinarji ugotovili, da so najdražje v Avstriji, kjer kilogram špagetov stane 3,84 evra. V Sloveniji so za 1,15 evra cenejši, v Italiji pa še za dodatnega pol evra. Primerjali so tudi cene radenske. V Sloveniji stane 89 centov, v Avstriji je bila navedena le cena za paket šestih plastenk, in sicer 3,89 evra (0,64 evra na plastenko). V Italiji liter in pol radenske stane le 60 centov.

Razlike tudi v cenah alkoholnih pijač 

Za italijanski grenak aperitiv Aperol boste morali odšteti največ v Sloveniji - litrska steklenica stane 18,28 evra, v Italiji je za več kot šest evrov cenejši, v Avstriji pa za skoraj tri evre.

Tudi zobne paste se najbolj splača kupiti v Italiji, predvsem zobno pasto Sensodyne. V Italiji boste zanjo odšteli 1,09 evra manj kot v Sloveniji, v Avstriji pa dva evra več kot v Italiji. Tudi negovalni balzam za ustnice Labello je najcenejši v Italiji. Zanj boste morali pri zahodnih sosedih odšteti 1,69 evra, v Sloveniji pa 2,29 evra. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ