J. Z. | 20. 9. 2022, 21:38

Nam grozi kolaps sistema? Ob že tako dolgih čakalnih dobah zdravniki in zobozdravniki napovedali stavko

BOBO

Predstavniki sindikata Fides so nezadovoljni z napredkom pogajanj z vlado zagrozili: če njihovim predlogom ne bodo ugodili, bo zdravstveni sistem za en dan obstal. 

Sindikat Fides je za 19. oktober napovedal splošno stavko zdravnikov in zobozdravnikov, ki se bo začela ob 7.uri, če pogajanja o reševanju stavkovnih zahtev ne bodo obrodila sadov. Stavka bo potekala v obliki popolne prekinitve dela. Zagotavljali bodo predpisan minimum delovnega procesa. Izvajale se bodo tiste storitve, katerih opustitev bi vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt

V sindikatu so v sporočilu za javnost zapisali, da jim je dovolj "nezadržnega razpadanja javnega zdravstva, usodnega slabšanja dostopnosti do zdravstvenih storitev, životarjenja v propadlem mehanizmu določanja plač v javnem sektorju in  neupoštevanja standardov in normativov".

Stavkajoči zdravniki in zobozdravniki bodo v času stavke znotraj omejitev prisotni na delovnem mestu, kot je predvideno z razporedom dela. 

V sindikatu opozarjajo na "oddaljevanje od evropskega delovnega časa, beg zdravnikov in zobozdravnikov iz javnih zdravstvenih zavodov in obtožbe, da so krivi za nedelovanje zdravstvenega sistema, ki so ga preko svojih moči zadnja leta držali pokonci in na katerega nimajo nobenega vpliva."

Profimedia

Med drugim od vlade zahtevajo, da se zdravnike in zobozdravnike izvzame iz sistema plač v javnem sektorju, njihovo plačilo pa naj se oblikuje na podlagi nove kolektivne pogodbe. Zahtevajo "takšno plačilo, ko bo ustavilo beg zdravnikov in zobozdravnikov iz javnih zdravstvenih zavodov in s tem preprečilo pretečo katastrofo razpada javnega zdravstva."

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ