STA/M.P. | 18. 10. 2022, 19:00

Namesto na stavko zdravniki vendarle na delo: kakšen dogovor so dosegli?

Nebojša Tasić/STA

Napovedana stavka zdravnikov in zobozdravnikov je začasno zamrznjena, ne pa tudi odpovedana. Kaj je znanega o vsebini sporazuma?

Glavni stavkovni odbor sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides je potrdil vsebino v ponedeljek parafiranega sporazuma med vlado in predstavniki sindikata, Kar pomeni, da je za sredo napovedana stavka zdravnikov začasno zamrznjena, je povedal namestnik vodje pogajalske skupine Gregor Zemljič. Podpis sporazuma sledi v sredo.

"Zdravnice in zdravniki bomo jutri normalno delali tako kot do zdaj, v prid naših bolnic in bolnikov," je dejal v izjavi za medije.

Potrditev parafiranega dogovora

Glede na to, da je stavkovni odbor potrdil parafiran dogovor, naj bi ga v sredo tudi podpisali in predstavili njegovo vsebino, katere javno doslej niso želeli predstaviti.

Bobo

Sporazum po poročanju N1 ne predvideva dvigov plačnih razredov, pač pa naj bi se ministrstvo za zdravje in vlada zavezala, da bosta prihodnje leto za zdravstvo znotraj enotnega plačnega sistema v javnem sektorju oblikovala ločen plačni steber.

Vrelišče je bilo doseženo

Vodje pogajalske skupine Zemljič je razpravo glavnega stavkovnega odbora opisal kot dolgo in burno. "To kaže, da je nezadovoljstvo zdravnic in zdravnikov doseglo vrelišče. Vendar pa je bil na koncu dosežen konsenz."

"Parafirani sporazum je pomemben korak k ciljem, ki jih je začrtala letna konferenca Fidesa." 

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je prišel v prostore Fidesa,

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je prišel v prostore Fidesa,

Saša Despot/Bobo

Vlada je po njegovih besedah dala resne in pomembne zaveze."Zavedamo se, da do uresničitve sporazuma ni možno samo v nekaj dnevih, vladi dajemo čas. Časovnica je jasna in ves čas bomo podrobno spremljali in ocenjevali nadaljnji potek in poteze vlade," je napovedal.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol