R.S. | 21. 11. 2022, 06:00

Napake pri občinskih volitvah: ko je udeležba več kot 160-odstotna

Bobo/fotomontaža

Volitve so potregle s kar nekaj presenečenji. Medtem ko smo volivci čakali na rezultate, pa se je Državna volilna komisija menda soočala s težavami v spletni aplikaciji. Kaj vse je šlo narobe?

Državna volilna komisija je imela številne težave pri izidih rednih lokalnih volitev v spletni aplikaciji isDVK. Izidi se namreč na mobilnih telefonih niso prikazovali pravilno. "Začasni izidi rednih lokalnih volitev v spletni aplikaciji isDVK na mobilnih telefonih trenutno ne prikazujejo pravilno, medtem ko so na stacionarnih napravah pravilni. Napako izvajalec prioritetno odpravlja," so sprva zapisali. Pri občini Veržej so na primer napačno napisali, da je bila udeležba kar 164,34-odstotna. 

Posnetek zaslona/DVK

Zmotili so se tudi pri odstotkih prejetih glasov. Seštevek odstotkov glasov prvih dveh kandidatov za mariborskega župana in preostalih kandidatov v Mariboru je krepko prekoračil 100 odstotkov. 

Posnetek zaslonaslona/Instagram/Slomemija

Čez nekaj časa so težavo rešili. "Sporočamo, da je izvajalec napako odpravil. Podatki se zdaj prikazujejo enako tako na mobilnih kot stacionarnih napravah. Občinske volilne komisije podatke še vedno vnašajo, izvajalec stran redno osvežuje."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol