31. 10. 2023, 11:32 | Vir: STA

Reke naraščajo, Sloveniji znova grozijo poplave: kje je nevarnost razlitja največja?

Bobo

Hidrologi napovedujejo, da se bodo gladine rek dvigovale vse do večera.

Reke v večjem delu države naraščajo. Najmočneje narašča reka Kolpa. Vodnatost rek je velika, le v severovzhodni Sloveniji mala do srednja in ustaljena. Sava Bohinjka se v srednjem in spodnjem toku razliva na običajnih območjih, navaja Agencija RS za okolje (Arso).

Kje grozi nevarnost razlitja?

Po napovedih hidrologov bodo reke danes do večera v večjem delu države še naraščale. V severozahodni Sloveniji se bodo reke ponovno pričele razlivati, reka Kolpa pa lahko v zgornjem in srednjem toku poplavi na območjih pogostih poplav.

Ob močnejših nalivih bodo sredi dneva razlivanja vodotokov možna tudi drugod, predvsem v zahodni in južni Sloveniji. Verjetne so poplave padavinske in zaledne vode. Ljubljanica se bo danes začela razlivati na območjih vsakoletnih poplav, reka Sava pa v srednjem toku na najbolj izpostavljenih območjih.

Popoldan in v noči na sredo bo naraščala tudi Krka s pritoki, ki se prav tako lahko razlijejo na območjih vsakoletnih poplav.

Poplave tudi na Štajerskem

Popoldan se bo postopoma povečeval pretok Drave, ki bo na meji z Avstrijo dosegel okoli 1100 kubičnih metrov na sekundo. Drava se bo razlivala vzdolž celotnega toka, poplavljene površine v spodnjem toku se bodo v noči na sredo povečevale. V sredo zjutraj se bo pretok Drave začel počasi zmanjševati. Tudi sicer se bo vodnatost rek v sredo povečini zmanjševala.

Danes do 12. ure se bo morje razlivalo na nižjih delih obale v višini okoli 20 centimetrov. Gladina morja bo ponovno povišana danes med 21. uro in polnočjo ter v sredo med 8. in 12. uro. V tem času se bo morje na nižjih delih obale razlivalo v višini do 10 centimetrov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord