Uredništvo | 18. 9. 2023, 13:01

Oster odziv mariborskega župana na incidente v štajerski prestolnici: "Nasilno dejanje storilcev je treba prepoznati kot nedopustljivo"

Milos Vujinovic/Jure Banfi/Bobo/fotomontaža

Na udeležence parade ponosa v Mariboru so se zgodili vsaj trije napadi, najmanj ena oseba je končala na urgenci.

Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič se je odzval na nasilne incidente, do katerih je v soboto prišlo na mariborski paradi ponosa. Zaradi nasilja je posredovala policija, vsaj ena oseba pa je po navedbah organizatorjev iz Mladinskega kulturnega centra Maribor morala poiskati pomoča na urgenci. Arsenovič je dejal, da je treba nasilno dejanje storilcev prepoznati kot nedopustljivo in ga namudoma prijaviti pristojnim organom.

Jure Banfi/Bobo

Vsakdo lahko izraža svojo identiteto

"Mestna občina Maribor ima ničelno toleranco do kakršnekoli oblike nasilja. Nasilje na Paradi ponosa ali katerem koli dogodku je nesprejemljivo in skrb vzbujajoče. Spoštovanje človekovih pravic, enakosti in nediskriminacije je ključno za zagotavljanje strpnega in inkluzivnega družbenega okolja. Vsak posameznik ima pravico do svobodnega izražanja svoje identitete in se mora počutiti varnega in spoštovanega," je v sporočilu za javnost zapisal mariborski župan.

"Nasilno dejanje storilcev je treba prepoznati kot nedopustljivo in nemudoma prijaviti pristojnim organom. Kot župan Mestne občine Maribor spodbujam dialog, razumevanje in strpnost med vsemi posamezniki, ne glede na njihovo spolno usmerjenost ali identiteto," je zaključil.

Urad predsednice Republike Slovenije

Napade na predstavnike skupnosti LGBTQ+ v Mariboru sta obsodila tudi slovesnka predsednica Nataša Pirc Musar in predsednik vlade Robert Golob, ki je dejal, da je nasilje nesprejemljivo in ga je treba sankcionirati.

Kaj se je zgodilo?

Organizatorji parade so po dogodku pojasnili, da sta se nedaleč od Trga svobode zgodila vsaj dva incidenta, v katerih sta bila tarča napada dva udeleženca parade, ki sta dogodka prijavila policiji. Seznanjeni so bili tudi z vsaj enim napadom, ki se je zgodil po zaključku uradnega dela parade, ko so se udeleženci že razkropili po mestu. Vsaj ena oseba je morala po njihovih podatkih poiskati pomoč na urgenci.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol