N. V. | 7. 9. 2023, 22:30

Pacienta naj bi fizično napadel zdravstveni delavec: grozil mu je, da ga bo ubil (nov primer nasilja iz slovenske bolnišnice)

Profimedia

Spet nov incident v slovenskem zdravstvu, ki buri duhove. Paciente v bolnišnicah zlorabljajo v trenutkih stiske.

Zdravstveni tehnik naj bi v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana na Nevrološki kliniki pacienta dvakrat udaril po glavi oziroma po ustih in mu grozil, da ga bo ubil Na UKC Ljubljana so o tem obvestili policijo. Omenjeni tehnik naj bi tudi po incidentu delal na oddelku, kjer je v tistem času ležal tudi napadeni pacient.

Kaj se je zgodilo?

Zaposlenega naj bi zelo razjezilo to, da pacient ni želel sodelovati pri negi. "Pacient je bil vznemirjen, bal se je. Tehnik pa ni nehal kričati nanj. Zagrozil mu je, da ga bo ubil, če se ne bo nehal dreti," je za N1 povedal vir s klinike, ki je bil po dogodku v stiku z žrtvijo.

Sankcije? – Jih ni

Za incident so zaposleni na oddelku izvedeli šele po nekaj dneh, ko se je o tem izpovedal napadeni pacient. Tehnika takrat ni bilo na oddelku – takoj po dežurstvu 20. avgusta, ko naj bi se incident zgodil, je prijavil bolniški dopust.

Čez nekaj dni, ko naj bi se vrnil na delo, naj bi se vodstvo klinike odločilo, da ga umaknejo z oddelka. A že čez nekaj dni naj bi bil ponovno na svojem delovnem mestu – čeprav je tam še vedno ležal tudi omenjeni pacient.

Zaposleni so začudeni, da se po tako hudem incidentu ni zgodilo nič: "Vsi smo začudeni, da ni nobenih ukrepov, da ni strokovnega nadzora. Ta tehnik normalno dela naprej, celo na istem oddelku, brez kakršne koli sankcije."

Žiga Živulović j.r./Bobo

A vendarle je vodstvo UKC Ljubljana ukrepalo. Z dogodkom so seznanili policijo. "Dogodek policija še preučuje, z izsledki in ukrepi še nismo bili seznanjeni," so pojasnili iz UKC. Ko bodo z izsledki policije seznanjeni, bodo ukrepali. Pravijo, da bodo po potrebi odredili pisni opomin pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi oziroma premestitev na drugi oddelek.

Ob tovrstnih incidentih je praviloma uveden interni strokovni nadzor, a v tem primeru, kot kaže, ni bil. Zakaj ne, niso znali (ali želeli?) pojasniti.

Z UKC Ljubljana pa trdijo, da so ukrepali, takoj, ko je pacient potožil, da ga je nekdo od osebja udaril in mu grozil: "Pogovorili smo se z vsemi udeleženimi. Opravljen je bil razgovor z zaposlenim, ki je bil začasno odstranjen iz delovnega procesa."

Zagotovili so, da "zaposleni več ne dela neposredno s pacientom" in, da je poskrbljeno, da je okolje odslej za pacienta varno. Pacient pa naj bi v resnici bil nedavno odpuščen z oddelka.

Že v preteklosti je bil grob do pacientov

Omenjeni zdravstveni tehnik je bil po navedbah več virov tudi v preteklosti grob do pacientov, nanje naj bi pogosto kričal, čemur so bili priča tudi drugi zaposleni. Ti naj bi o neprimernem obnašanju obveščali tudi nadrejene.

"Izvajali so neke pogovore – za konkretne ukrepe pa se glavna medicinska sestra in vodstvo oddelka niso nikoli odločili," je povedal zaposleni na UKC Ljubljana.

Na UKC Ljubljana priznavajo, da so se v zadnjih petih letih na Nevrološki kliniki "nekajkrat ukvarjali z neprimernim vedenjem in komunikacijo", prijav fizičnega nasilja pa da v tem času ni bilo.

Spomnimo: v Sloveniji vse več nasilja nad pacienti

Novica o nasilju v UKC Ljubljana je odjeknila le nekaj dni po tem, ko so v javnosti zaokrožili posnetki dijakinje, ki je med opravljanjem študentskega dela fizično obračunala s stanovalko v domu starejših. Nedavno pa se je veliko pisalo o strašljivih razmerah na ljubljanski psihiatrični kliniki, kjer naj bi bili zdravstveni tehniki prav tako izredno nasilni do bolnikov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol