R. K. | 15. 5. 2023, 07:03 | Vir: STA

Nastopila je polulana Zofka: bo tudi ona tako mokra kot ledeni možje?

Profimedia

Zadnji dnevi so prinesli obilno deževje, ki je po državi povzročalo številne preglavice.

Potem ko so ledeni možje bolj kot mraz prinesli deževje, bo danes, ko goduje sv. Zofija, v ljudskem izročilu imenovana mokra, tudi polulana Zofka, po napovedih vremenoslovcev nekaj manj dežja, saj bo spremenljivo oblačno, nastajale pa bodo krajevne plohe. Že v noči na torek bo spet obilneje deževalo,

Izdano je oranžno vremensko opozorilo

Nad Italijo, Jadranom, zahodnim Balkanom in Alpami je ciklonsko območje, ki se pomika proti severovzhodu. V višinah priteka nad naše kraje vlažen in razmeroma hladen zrak.

Profimedia

Danes bodo po tako državi krajevne plohe, v noči na torek pa bodo padavine znova zajele vso Slovenijo. Na Primorskem se bo krepila burja. V torek bo oblačno in deževno. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem sprva zmerna do močna burja, ki bo popoldne nekoliko oslabela, kaže napoved Agencije RS za okolje (Arso).

Da bi opozoril prebivalce na dodatno previdnost ob napovedanem deževju in burji, je Arso za torek za vzhodno polovico države izdal oranžno vremensko opozorilo zaradi napovedanega dežja, za jugozahodni del Slovenije pa je za torek dopoldne oranžno vremensko opozorilo izdal zaradi napovedanega močnega vetra.

Bobo

Kakšen bo vremenski vpliv na ljudi?

V biovremenski napovedi pa Arso navaja, da bo danes vremenska obremenitev prehodno nekoliko popustila, a že v noči na torek se bo ponovno okrepila. V torek bo veliko ljudi imelo vremensko pogojene težave, so zapisali pri Arsu.

Po napovedih meteorologov bo nato v sredo oblačno, občasno bo še deževalo, veter pa bo slabel. Bolje kaže za četrtek, ko bo povečini suho, še kaže vremenska napoved Arsa.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol