A. B. | 26. 1. 2023, 08:36

CIA je Natašo Pirc Musar imenovala za predsednico vlade

Žiga Živulović jr./BOBO

"Prva predsednica vlade" so besede, s katerimi jo opišejo, medtem ko Boruta Pahorja še vedno naslavljajo kot predsednika države. Kako je do napake prišlo in ali so se za napako že opravičili? 

Nataša Pirc Musar je bila na čelo predsednice države uradno imenovana 23. decembra lani. A po podatkih ameriške obveščevalne agencije CIA to ni tako. Po njihovih informacijah najvišjo funkcijo v državi še vedno od leta 2012 opravlja Borut Pahor, medtem ko so Pirc Musarjevo posedli na premierski stolček.

Profimedia

CIA z napako 

CIA FactBook je spletna stran, na kateri najdemo digitalni zbornik informacij in dejstev o 195 državah sveta. Med njimi je tudi Slovenija, ki pa vsebuje veliko napako. Predsednico so namreč preimenovali v premierko, njen aktualni stolček pa pripisali nekdanjemu predsedniku Borutu Pahorju. "Predsednica vlade Nataša Pirc Musar, od 23. decembra 2022," lahko preberemo na spletni strani CIA World FactBook in ob tem opombo: "Pirc Musar je prva ženska predsednica vlade v Sloveniji." 

Spletna stran/CIA FactBook/posnetek zaslona

Na napako se je odzvala Tanja Fajon: "Sem izvedela za ta spodrsljaj in naročila svojim, da preverijo," je povedala za 24ur in dodala: "Mislim, da se jim je prikradel kakšen škrat." Povedala je, da so že v stiku z ameriškim veleposlalništvom. Ti so se za napako opravičili in povedali, da bodo to tudi odpravili. Trenutno se to še ni zgodilo. 


Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ