STA/Uredništvo | 13. 1. 2024, 14:00

Oster besedni dvoboj med Natašo Pirc Musar in Gibanjem Svoboda: predsednica razkrila, v katerem primeru pričakuje Golobov odstop

Profimedia/fotomontaža

Na izjave slovenske predsednice so se v največji koalicijski stranki burno odzvali in jih označili za politični pritisk.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v intervjuju za N1 ocenila, da bi moral premier Robert Golob, če Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) ugotovi kršitev integritete glede domnevnega izvajanja pritiskov na nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in druge na ministrstvu, odstopiti. Ni pa na njej, da ga pozove k odstopu, je dodala.

Žiga Živulovič jr./Bobo/Profimedia/fotomontaža

Na besede Pirc Musarjeve so se že ostro odzvali v Gibanju Svoboda, kjer so predsedničino izjavo razumeli kot politični pritisk na komisijo in kot konflikt interesov, saj je postopek sprožila predsedničina tesna sodelavka, "ki je takoj po vložitvi ovadbe našla zatočišče pri predsednici države," piše N1.

Pirc Musarjeva kritična do dela vlade

Predsednica je ob obuditvi srečanj s predsednikom vlade dejala, da se Golob zaveda, kakšne napake je storil v zadnjem letu in pol. "Sem mu pa povedala, da nisem ne v njegovi stranki ne v njegovi vladi, naj mi pusti ta prostor lastnega razmisleka in da za vsako ceno in vedno vlade podpirala ne bom," je pojasnila.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Z zaskrbljenostjo "in včasih tudi z žalostjo" spremlja, kako zelo hitro se menjajo ministri in kako majhen je bazen strokovnjakov, ki so še pripravljeni prevzeti ministrska mesta. "Zelo sem bila vesela, da do rekonstrukcije vlade ni prišlo, kajti to bi spet pomenilo, da se vrže leto in pol dela stran," je dejala.

Napovedane reforme so zastale, vlada pa si je na začetku na svoja ramena naložila preveč, ocenjuje. Poročilo predsedničinega foruma na temo zdravstva je posredovala tudi novi ministrici za zdravje Valentini Prevolnik Rupel, v prihodnjih dneh pa jo namerava povabiti na prvi sestanek. Pri zdravstveni reformi ji je pripravljena pomagati. Tudi stavka zdravnikov in protest civilne družbe po njenem mnenju kažeta, kako pomembna je reforma. "Toda ne takšna po kapljicah, ampak res strateška," je dejala.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Oster odziv Gibanja Svoboda

Na predsedničine besede o pričakovanju odstopa predsednika vlade v primeru ugotovljenih kršitev so se v največji koalicijski stranki ostro odzvali: "Predsednica Republike Slovenije je s svojim današnjim javnim ugibanjem o tem, kaj bi moralo slediti hipotetični odločitvi KPK, politično posegla v potekajoč pravni postopek pred KPK," menijo v Gibanju Svoboda.

Po njihovem je "ta politični poseg je še toliko bolj sporen, ker prihaja z mesta predsednice države. Zato v tem primeru ne gre samo za možnost, da gre za politični pritisk na delo KPK, ampak tudi za konflikt interesov, ker je postopek zoper predsednika vlade sprožila predsedničina tesna sodelavka in svetovalka v uradu predsednice, ki je takoj po vložitvi ovadbe našla zatočišče pri predsednici države."

Robert Golob

Robert Golob

Žiga Živulović j.r./Bobo

KPK preiskavo proti Golobu uvedla lanskega novembra

Dodali so, da je predsednik vlade vse navedbe glede njegovega domnevnega vmešavanja v delovanje policije že večkrat odločno zavrnil, poroča N1.

Pri omenjenem mediju so ob tem spomnili, da je KPK lani v začetku novembra sporočila, da je senat KPK zaznal sume kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, zato je sprejel odločitev o uvedbi preiskave v zadevi politični pritiski na policijo. Sume kršitev je prijavila nekdanja notranja ministrica v Golobovi vladi Tatjana Bobnar. KPK je nato uvedla preiskavo proti predsedniku vlade Robertu Golobu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord