A. B. | 20. 3. 2023, 13:42

Zaprisežena motoristka Nataša Pirc Musar vsem, ki se radi vozijo z jeklenimi konjički, položila na dušo: "Želim si, da bi ..."

Žiga Živulovič jr./BOBO/Facebook/Nataša Pirc Musa/fotomontaža

"Cesta ni dirkališče, ne dopušča nepazljivosti, nestrpnosti in napak, na pot se odpravimo le, ko smo spočiti in zbrani," je pozvala predsednica države. 

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je bila osrednja govornica na dogodku ob začetku nacionalne preventivne akcije za večjo varnost voznikov enoslednih vozil Varno z motorjem v novo sezono, ki jo vsako leto prireja Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa.

"Osebno mi vožnja z motorjem pomeni posebno svobodo, užitek in sprostitev. Ob tem pa se zavedam, kako pomembna je priprava na vsako posamično vožnjo. Še zlasti pomembna pa je priprava pred začetkom motoristične sezone," je poudarila predsednica. 

Žiga Živulovič jr./BOBO

Vse več smrtnih žrtev 

"Brez cestnega prometa si pravzaprav več ne znamo predstavljati življenja. Z njim povezana prometna varnost je gotovo eden od dejavnikov, ki pomembno vplivajo na kakovost življenja vseh nas, istočasno pa tudi vsi mi pomembno vplivamo na prometno varnost," je povedala. 

"Podatki kažejo, da je lani umrlo 58 odstotkov manj motoristov kot v letu 2021, manj je bilo tudi hudo in lahko telesno poškodovanih. Zmanjševanje števila umrlih je spodbudno, naša odgovornost pa je, da prometno varnost še naprej izboljšujemo in s preventivnimi akcijami poskrbimo, da bo nesreč – predvsem usodnih – čim manj."

"Pa vendar je žal tudi v letu 2022 umrlo 14 voznikov enoslednih motornih vozil. To je 14 preveč," je izpostavila. 

197 preveč jih je bilo hudo telesno poškodovanih in 564 preveč lahko telesno poškodovanih. Vsi skupaj moramo z zagotavljanjem varnega okolja, realizacijo politik varne mobilnosti, usposabljanjem in preventivnim delovanjem stremeti k viziji 0, ki izhaja tudi iz Resolucije o nacionalnem programu varnosti v cestnem prometu za obdobje 2013 do 2022. "Na tem mestu zato moj poziv, da se čim prej sprejmeta posodobljen in prenovljen program in resolucija, ki bosta določila naš prihodnji razvoj in odgovornost na področju varnosti v cestnem prometu." 

Žiga Živulovič jr./BOBO

Bodite dobro pripravljeni 

Ob začetku akcije Varno z motorjem in v okviru priprav na začetek motoristične sezone je predsednica republike vse udeležence v prometu pozvala k skrbi za varnost: "Kot dolgoletna, strastna in zaprisežena motoristka ob tej priložnosti želim pozvati motoriste in vse druge udeležence v prometu, da vsi skupaj in vsak zase poskrbimo, da se s poti, na katero se odpravimo kot voznik avtomobila, motorist, kolesar, pešec, vrnemo varno domov."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nataša Pirc Musar, PhD (@natasa.pirc.musar)

V nagovoru je izpostavila pomen dobre priprave na novo motoristično sezono. "Motoristi vemo, da je v tem času potrebno vložiti nekaj več truda v okrepitev in obuditev motoristične kondicije, saj je vožnja motorja večplastna, predvsem pa zelo dinamična aktivnost, ki od nas terja ne le dobro psihofizično stanje in kondicijo, temveč tudi obvladovanje motocikla, ki mora biti tehnično brezhiben. Pri vožnji v ovinke, pri zaviranju v sili, usmerjanju pogleda, ravnotežju, koordinaciji v kritičnih situacijah zahteva nenehno spremljanje dogajanja na cesti," je dejala predsednica. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.