N. V. | 1. 9. 2022, 16:11

Nataša Pirc Musar ni edina, ki pozna luknje v zakonu. Kateri kandidat je še zaprosil ministrstvo za pomoč pri zbiranju podpisov?

Bobo

Mislila je, da je edina, ki bo imela nekaj prednosti pri zbiranju podpisov podpore. Uštela se je. Poglejte, katera kandidatka je uporabila isto ''zvijačo.''

Po družbenih omrežjih je zaokrožil dokument, ki so ga prejela slovenska ministrstva. Gre za dokument, v katerem ministrstvo prejemnikom posreduje naslov, na katerega lahko volivci pošljejo obrazce podpore predsedniški kandidatki. Zapisana je tudi prošnja, naj naslov objavijo v uradnih prostorih na vidnem mestu.

"Policija zbira podpise za Musarjevo," je zapisal eden izmed mnogih, ki so na družbena omrežja Facebook in Twitter objavili fotografijo dokumenta, katerega pošiljatelj je Ministrstvo za notranje zadeve. Ta dokument naj bi po poročanju portala Siol prejela mnoga slovenska ministrstva.

Gre za prošnjo, ki prejemnike naslavlja, naj naslov, na katerega lahko volivci pošljejo obrazce podpore predsedniški kandidatki Nataši Pirc Musar, objavijo v uradnih prostorih na vidnem mestu. Poleg tega pozivajo, naj naslov na vidnih mestih objavijo tudi v zavodih, bolnišnicah, domovih in drugih ustanovah. 

Ali je to zakonito?

Poklicali smo Sabino Langus Boc, predstavnico za odnose z javnostjo pri Ministrstvu za notranje zadeve, ki nam je pojasnila, čemu je dokument pravzaprav namenjen, in ali je zakonito, da predsedniški kandidati naslavljajo tovrstne prošnje na ministrstva.

"Gre za povsem ustaljeno prakso za zbiranje podpisov," je jasna Langus Boc. Ob te šo dodaja, da lahko Ministrstvo za izrecno zaprosilo kandidatov, deležnikom v postopku posredujejo naslov, kamor lahko državljani posredujejo svoje podpore.

Na Twitterju se je odzvala tudi Pirc Musarjeva, ki je zapisala, da je "to je pravica vsakega kandidata, ki zanjo zaprosi. Moj štab je za to uradno zaprosil, drugi očitno še ne. Ista pravila veljajo tudi za parlamentarne in lokalne volitve".

Ampak kandidatka za predsedniški stolček se je tukaj zmotila, saj ni edina, ki je zaprosila za to pravico – in niti ni edina, ki pozna luknje v zakonu.

Napet boj

Takšnega zbiranja podpisov so se že včekrat poslužili tudi drugi kandidati na prejšnjih volitvah, ampak to ni bilo tako javno izpostavljeno, je prepričana Langus Boc.

Tudi v tem volilnem boju ni edina kandidatka.

Z isto prošnjo je Ministrstvo za notranje zadeve bremenila tudi zdravnica in ginekologinja Sabina Senčar, za Metropolitan razkrijejo na ministrstvu.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ