R.K./STA | 22. 11. 2023, 17:37

SDS nad Natašo Pirc Musar zaradi pomilostitve tihotapcev migrantov, predsednica jim odgovarja

Profimedia

V največji opozicijski stranki menijo, da slovenska predsednica kriminalcem daje napačno sporočilo.

Po tem, ko se je zaradi pomilostitev, o katerih je odločala predsednica Nataše Pirc Musar, stranka SDS odzvala z novinarsko konferenco, na kateri je Pirc Musarjevi očitala, da je pomilostila že tretjega obsojenega tihotapca migrantov, so se s pojasnili odzvali v kabinetu predsednice.

Borut Živulovič/Bobo

Predsednica se opira na mnenje Komisije za pomilostitve

V poslanski skupini največje opozicijske stranke so ob tem vložili tudi zahtevo za sklic izredne seje DZ, na kateri želijo razpravljati o izvajanju zakona o pomilostitvi. Ob tem predlagajo naj DZ priporoči vladi, da naj ta v dveh mesecih pripravi spremembe zakona, s katerimi se bo zagotovilo preglednost postopka pomilostitev z obrazložitvami razlogov o pomilostitvah.

Kot so pojasnili v kabinetu predsednice, je Pirc Musarjeva do danes odločala o 27 pomilostitvah, od tega je štirim prošnjam ugodila, 23 pa jih je zavrnila. Dodali so, da se predsednica se pri svojih odločitvah o morebirnih pomilostitvah vedno opira na mnenje Komisije za pomilostitve, ki jo sestavljajo vrhunski strokovnjaki Nataša Posel, dr. Mile Dolenc in dr. Dragan Petrovec

Borut Živulović/Bobo

"Pomilostitev je akt milosti, ki ga poznajo vse demokratične države, osnova kazenskega prava ter penološke stroke pa je resocializacija obsojencev po prestani zaporni kazni. Predstavlja del priprave zapornika na normalno življenje v družbi. Če zapornik na podlagi strokovnih mnenj izkazuje pripravljenost, da postane zgleden državljan že pred iztekom kazni in vseh stranskih sankcij, je pomilostitev smiseln ukrep," so zapisali.

Zloraba migracijske problematike v populistične namene zavržna

Tudi pri zadnji pomilostitivi avstrijske državljanke gospe Ozgur Dogan so soglasna pozitivna mnenja dali vsi trije člani Komisije za pomilostitve, razlog za to pa so bile posebne osebne okoliščine obsojenke, ki je že prestala glavno kazen, pomilostitev pa se nanaša le na njeno stransko kazen.

Predsednica je ob tem poudarila, "da je zloraba migracijske problematike in težkih osebnih zgodb v populistične namene z namenom poceni pridobivanja političnih točk zavržno dejanje. Izrečene pomilostitve nikakor ne ogrožajo varnosti prebivalk in prebivalcev Republike Slovenije. Varnost v državi zagotavljajo pristojne institucije in ne posamezne poslanske skupine v Državnem zboru. Vsaka pomilostitev je, ne glede na zagrešeno kaznivo dejanje, neizogibno povezana z obsojenimi posamezniki s kriminalno preteklostjo. Če te ne bi imeli, potem pomilostitve tudi ne bi potrebovali."

Bobo

Pomilostitev se torej uporablja v izjemnih okoliščinah in restriktivno, če so v konkretnem primeru na strani storilca podane okoliščine, ki jih sodišče v okviru sojenja na podlagi zakona ni moglo upoštevati, so pa v korist obsojenca, ali okoliščine, ki nastanejo po tistem, ko je kazen že izrečena in je sodba pravnomočna, v nekaterih primerih glavna kazen tudi že prestana, in če obstajajo okoliščine, ki narekujejo milejši odnos do storilca.

Še naprej se bo zavzemala za odprto, strpno in solidarno družbo

Pomilostitev je predsedničina diskrecijska pravica, zato ni vezana na mnenja oziroma predloge, ki jih v pomilostitvenem postopku podajo pristojni organi, ji pa pomagajo pri sprejetju odločitve, so dodali.

"Migracije so bile in bodo tudi v prihodnje stalnica, zato je pomembno, da se z njimi soočamo na odgovoren in človeški način," so zapisali v uradu. To vključuje spoštovanje mednarodnih konvencij in sporazumov ter sodelovanje z drugimi državami pri iskanju trajnih rešitev. Kot družba se moramo osredotočiti na iskanje konstruktivnih rešitev, ki temeljijo na dialogu, sodelovanju in spoštovanju človekovih pravic. "Populistično izkoriščanje migracijske problematike nas le razdvaja, škodljivo je za družbeno tkivo naše države in ne prispeva k trajnim rešitvam," so opozorili.

Urad predsednice Republike Slovenije

"Predsednica Pirc Musar bo nadaljevala zavzemanje za odprto, strpno in solidarno družbo, kjer se spoštujejo pravice vsakega posameznika, tudi pravica do osebnega dostojanstva in varnosti, ne glede na njegovo poreklo," so še zapisali v njenem uradu.

Kdo vse je bil pomiloščen?

Poleg avstrijske državljanke Ozgur Dogan je predsednica pomilostila še srbskega državljana Nemanjo Kuzmanovića, ukrajinskega državljana Valerija Arakcheievja in slovenskega državljana Sama Kolića.

Predsednica se je s temi pojasnili odzvala na izjave poslanca SDS Branka Grimsa, ki je na današnji novinarski konferenci dejal, da je Pirc Musarjeva pomilostila "že tretjega obsojenega tihotapca migrantov" in jo pozval, naj te odločitve pojasni. Po Grimsovem mnenju namreč Slovenija s tem daje sporočilo, da bodo ujeti kriminalci oproščeni.