R. K. | 7. 2. 2023, 16:18

Nataša Pirc Musar razkrila, kaj meni o vročitvi Prešernove nagrade Svetlani Makarovič

Profimedia/Borut Živulovič jr./Bobo/fotomontaža

Okoli zavrnjene Prešernove nagrade za življenjsko delo, ki jo želi pesnica prevzeti letos, se je v zadnjih dneh precej zapletlo.

Pred nocojšnjo podelitvijo Prešernovih nagrad se je na dogajanje, povezano s prevzemom Prešernove nagrade Svetlane Makarovič, na družbenih omrežjih odzvala tudi predsednica Nataša Pirc Musar. Izrazila je mnenje, da vročitev Prešernove nagrade pesnici, ki je to nagrado pred leti zavrnila, na tej proslavi ni primerna, ker je ni med letošnjimi nagrajenci.

"Zato si želim, da se Upravni odbor Prešernovega sklada in gospa Makarovič čimprej dogovorita o primernem in spoštljivem načinu vročitve nagrade," je še zapisala predsednica. 

Dodala je, da Prešernova nagrada za življenjsko delo najpomembnejše državno priznanje za delovanje na področju kulture. "Na nocojšnji državni proslavi bodo Prešernovi nagradi in nagrade Prešernovega sklada prejeli nagrajenci za leto 2023," je zaključila.

Držali se bodo sprejetega scenarija

Dogajanje okoli prevzema nagrade se je zapletlo, ko je Svetlana Makarovič izrazila željo, da bi Prešernovo nagrado za življenjsko delo, ki je leta 2000 iz osebnih razlogov ni želela prevzeti, letos vendarle prevzela. Kmalu zatem pa so se v javnosti pojavile domneve, da se bo to zgodilo na letošnji prireditvi. A na to se je pred dnevi odzval Upravni odbor Prešernovega sklada in vse domneve zavrnil.

Dejali so, da se bodo držali sprejetega scenarija, ki ne vključuje nastopa nekdanje nagrajenke in je pripravljen v skladu z zakonom o Prešernovi nagradi in statutom Prešernovega sklada. Hkrati so pojasnili, da je po zakonu mogoče vsako leto mogoče podeliti največ dve veliki Prešernovi nagradi

Borut Živulovič/Bobo

Kako se je odzvala Svetlana Makarovič?

"To nagrado bi mi radi izročili čim bolj neopazno, na skrivaj, v neki Vili Podrožnik. Rekla sem ne. Predlagala sem, da pridem na oder in povem eno lirično pesem in odidem. To je vse. Če je to njim prav ali ne, pa ni moj problem. Tam bom. Na oder bom prišla ob koncu proslave, ko bodo že vse nagrade podeljene, magari po vseh štirih. Povedala bom to pesem in odšla. To je vse," je svoje stališče v izjavi za N1 pojasnila pesnica.  

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol