4. 10. 2023, 12:03 | Vir: STA

Pirc Musarjeva odstavila članico odbora, ki se je postavila po robu iniciativi Pohod za življenje

Twitter/Posnetek zaslona

Razlog za prekinjeno sodelovanje je "nespoštljiva komunikacija članice". Predsednica države pri tem še vedno vztraja, da stališč Pohoda za življenje ne podpira.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je prekinila sodelovanje s članico njenega Mladinskega posvetovalnega odbora, ki je nespoštljivo komunicirala po ponedeljkovi novinarski konferenci Pohoda za življenje, ki nasprotuje pravici do splava. Predsednica je obsodila neprimeren način komunikacije do drugače mislečih, so sporočili iz njenega urada.

V ponedeljek so člani civilne iniciative Pohod za življenje na Kongresnem trgu v Ljubljani z zastavicami opozarjali na umrle otroke v postopkih splava. Skupina deklet je zastavice protestno podrla. Med njimi je bila tudi članica predsedničinega Mladinskega posvetovalnega odbora, zato so po navedbah urada sodelovanje z njo sporazumno prekinili.

V uradu predsednice so sicer poudarili, da je stališče Pirc Musarjeve do pravice do umetne prekinitve nosečnosti jasno in javno znano. "Pravica do splava je ustavna pravica, ki jo bo predsednica republike vedno neomajno podpirala. Zato stališč organizatorjev Pohoda za življenje 2023 ne podpira," so zapisali.

Predsednica je že vse od napovedi kandidature za ta položaj zagovornica spoštljivega dialoga vedno in povsod in pri tem ne deli med tistimi, ki so ji svetovnonazorsko bližje, in tistimi, ki imajo drugačne poglede. Dosledno zagovarja načelo, da morajo politiki pri opozarjanju na sovražni govor začeti pri sebi in biti zgled, so zapisali v uradu.

Mladinski posvetovalni odbor, ki sicer predstavlja neposreden komunikacijski kanal med predsednico in mladimi, bo v spremenjeni sestavi deloval še naprej in pripomogel, da bodo predsedničine odločitve in mnenja temeljila na širokem spektru stališč in bodo resnično predstavljala mnenja ter skrbi mladih. To vodi k učinkovitejšim in uspešnejšim politikam ter omogoča širše in dolgoročno delovanje, so dodali v uradu predsednice.

Odziv članice

Na odločitev Pirc Musarjeve se je odzvala tudi odstavljena članica odbora Sara Štiglic. Na svojem Facebook profilu je delila zapis, v katerem je poudarila, da stoji za svojim dejanjem: "Z odločitvijo o razrešitvi se nikakor ne strinjam, ampak gre za odločitev predsednice. Moja odločitev pa je, da bom vedno, ne glede na to, ali bom morda ogrozila svoj položaj, delovno mesto, celo življenje, stala na strani žensk, človekovih pravic in zatiranih družbenih skupin."

"Svoboda do izražanja lastnega mnenja ni neskončna. Stojim za svojim dejanjem mirne protestne akcije odstranjevanja zastavic, ki so ženske, ki so opravile splav, označevale za morilke. To je nasilje nad ženskami. Moje telo, moja odločitev!"

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol