27. 8. 2023, 20:13 | Vir: STA

Nazaj v šolske klopi: bo pouk stekel tudi v poškodovanih šolah?

Profimedia

In če ne, kako bodo tega organizirali za svoje dijake in učence?

Osnovne in srednje šole bodo novo šolsko leto začele 1. septembra, ko bo v šolske klopi sedlo okoli 82.000 dijakov in 193.769 učencev, od teh 20.716 prvošolčkov. V šolah, kjer sicer hitijo s sanacijami po nedavni ujmi in rednega pouka še ne bo mogoče začeti, bodo prve dni izvajali več dejavnosti na prostem oziroma v nadomestnih prostorih.

Največja ovira so poškodovane ceste

Po zadnjih podatkih ministrstva za vzgojo in izobraževanje so avgustovske poplave poškodovale 12 vrtcev, 19 osnovnih šol in pet srednješolskih zavodov. Večina ni bila resneje poškodovana, v nekaterih primerih iščejo rešitve za težave dostopnosti do šol zaradi poškodovanih cest. Nobena šola ne načrtuje pouka na daljavo, zagotavljajo na ministrstvu.

Profimedia

Kljub nastali škodi bodo lahko s poukom v vseh poškodovanih šolah pričeli že 1. septembra. V Tretji osnovni šoli Slovenj Gradec in Osnovni šoli (OŠ) Simona Jenka v Kranju bodo zaradi adaptacijskih del v prvih dneh pričeli pouk v obliki dejavnosti na prostem oziroma v nadomestnih prostorih po dogovoru z občinami.

Pouk na nadomestnih lokacijah

Tudi učence iz podružnične šole Šmartno ob Dreti bodo preselili na lokacijo v sosednji stavbi, kjer je gasilski dom, medtem ko bodo s poukom normalno začeli v matični OŠ Nazarje.

V OŠ Črna na Koroškem, kjer šola sicer ni bila resneje poškodovana, pa opozarjajo na problem prevoza otrok. Po besedah ravnatelja Mitje Pranjiča načrtujejo, da se bo pouk začel 1. septembra v šoli. Šolski prostori bodo v redu, težava pa bodo prevozi otrok iz zaselkov zaradi poškodovanih in uničenih cest, pravi.

Borut Živulović/Bobo

OŠ Koroški Jeklarji v Ravnah na Koroškem in OŠ Franja Goloba Prevalje, ki sicer večjih poškodb na zgradbi nista imeli, pa imata težave s pitno in komunalno vodo.

Pa vrtci?

Kar zadeva vrtce na poškodovanih območjih, je zaradi hujših posledic oviran oziroma onemogočen le vzgojno-izobraževalni proces v enoti Gobica Vrtca Mengeš. Ta bo še potekal z razporeditvijo otrok po nadomestnih lokacijah, med drugimi tudi v OŠ Mengeš.

Sanacija vrtca v Mengešu.

Sanacija vrtca v Mengešu.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Po zbranih podatkih ministrstva za izobraževanje srednje šole in dijaški domovi v času avgustovske ujme sicer niso bili huje poškodovani, zato se bo pouk začel, kot je predvideno, torej 1. septembra.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol