9. 6. 2022, 12:52 | Vir: STA

Ne boste verjeli, kaj so predrzni tatovi ukradli Mariborčanom

Profimedia/PU Maribor/fotomontaža

Za tatove očitno ni nič preveliko, po ugotovitvah preiskovalcev so si nepridipravi pomagali s kamionom. 

Iz mariborskega Mestnega parka je izginila večja, sprehajalcem dobro znana bronasta fontana Fitoliti, ki je delo mariborskega kiparja Vojka Štuhca. Na Policijski upravi Maribor so danes potrdili, da preiskujejo prijavo velike tatvine. "Gre za nedopustno kaznivo dejanje in nespoštovanje kulturne dediščine Maribora," poudarjajo na Mestni občini Maribor.

Facebook/Mestna občina Maribor

Fontano so odpeljali s kamionom

Kot so v sredo zapisali na družbenem omrežju Facebook, je bil dogodek prijavljen policiji, "ki je že opravila poizvedovanja, pri čemer je bilo ugotovljeno, da je ponoči nekdo skulpturo naložil na kamion in odpeljal". Nadaljnje informacije Policijske uprave Maribor še čakajo.

Območje, kjer se je nahajala fontana, je v zadnjem letu gradbišče. Občina namreč prenavlja celotno promenado Mestnega parka od Maistrove ulice do Treh ribnikov.

Facebook/Mestna občina Maribor

Fontana je umetniško delo

Kiparsko delo iz leta 1980, visoko nekaj več kot meter in pol, je narejeno iz brona in granodiorida.

Edina fontana v mariborskem Mestnem parku predstavlja fitolite, ki so po navedbah Umetnostne galerije Maribor (UGM) prepoznavni motiv kiparja Vojka Štuheca. "Skovanka iz grških besed 'phyton' in 'lithos' označuje okamenelo rastlino, prarastlino, ki v simbolnem pomenu združuje minljivost rastline in trajnost kamna," so zapisali v galeriji.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.