27. 4. 2022, 06:00

Ne boste verjeli, za koliko se prodaja slovenski zrak!

Profimedia

Se naš zrak prodaja po primerljivih cenah in zakaj bi si ga sploh privoščili?

Ideja o prodaji zraka ni nova. Pred desetimi leti se je je domislil fotograf Kurill Rudenko, ki je zrak prestolnic sveta zapakiral v pločevinke, te pa nato ponudil kupcem na spletu.

Posnetek zaslona/Amazon

Čemu je namenjen zrak iz pločevinke

Kurillov projekt sloni na ideji, da ima vsako mesto svoj vonj, ki ga izseljenci, popotniki ali pa turisti, ko se enkrat vrnejo domov, utegnejo pogrešati.

Zrak iz pločevinke naj bi zato blažil domotožje, stimuliral spomin in domišljijo ter tako pomirjal in odpravljal stres menjave okolja.

Naprodaj tudi piranski zrak

Pred kratkim nas je bralka obvestila o tem, da je na tržišču tudi slovenski morski zrak v stekleničkah. Tako imajo tudi Slovenci iz notranjosti države na voljo pomoč za fantaziranje o morju v zimskih delovnih dneh.

S stekleničkami piranskega zraka se lahko za težke zimske dni opremite v piranski trgovinici s spominki.

uredništvo/bralka

Cena zraka

Koliko pa takšen pripomoček za fantaziranje o morju stane?

V Piranu boste za eno stekleničko odšteli cela dva evra! Vendarle je cena piranskega zraka glede na primerljive izdelke, ki jih najdemo na spletu, pravzaprav precej nizka. 

Kot je razvidno iz trgovskega portala Amazon, stane pločevinka zraka iz New Yorka skoraj 12 ameriških dolarjev, kar je približno 11,2 evra.

Piranski zrak je torej relativno poceni!

Profimedia

Kaj pa kvaliteta?

Pomembno vlogo pri našem počutju pa igra tudi koncentracija pozitivno ali negativno nabitih delcev (ionov) v zraku.

Pri tem pozitivni ioni na naše počutje vplivajo negativno, negativni ioni pa pozitivno, saj so prav negativni ioni tisti, ki omogočajo dotok kisika v kri. 

Visoka koncentracija pozitivnih ionov je običajno v zraku pred nevihtami in v večjih mestih, medtem ko je negativno nabit zrak prisoten v naravi, v bližini voda in gozdov. 

Zrak v območju piranske občine je še posebej zrav, saj se zaradi bližine Sečoveljskih in Strunjanskih solin v njem nahaja kar 500-krat več negativnih ionov kot v notranjosti Slovenije.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.