N. V. | 25. 7. 2022, 12:55

Ne le da imajo polne roke dela s požarom, v dveh dneh so kar 12-krat reševali pohodnike v gorah

Facebook Slovenska policija

Poglejte, kakšne nesreče so se vse pripetile in kakšni so bili vzroki zanje. O razmerah je z nami spregovoril strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije za preventivo in usposabljanje Matjaž Šerkezi.

Od petka do nedelje se je v gorah zgodilo kar 12 nesreč, v katerih je posredoval policijski helikopter z dežurno ekipo za reševanje v gorah.

V petek in nedeljo so se zgodile po tri nesreče, v soboto pa šest. Na policiji opozarjajo, da je tempo reševanj peklenski in pozivajo k skrbi za varnosti v gorah in prilagajanju tur sposobnostim posameznika.

Strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije za preventivo in usposabljanje Matjaž Šerkezi je za Metropolitan komentiral reševanja v preteklem koncu tedna: "Za lep konec tedna je to kar pogosto, da je toliko primerov reševanja."

Kakšne nesreče so se pripetile?

  • V petek so gorski reševalci zaradi slabosti reševali moškega pri domu Valentina Staniča pod Triglavom, jadralnega padalca, ki se je poškodoval na Kobali.
  • Z območja Jalovca pa so zaradi težjega bolezenskega stanja v zdravstveno ustanovo pripeljali še neodzivnega moškega, ki je ležal ob poti, so sporočili s Policijske uprave Kranj.
  • V soboto je policijski helikopter z ekipo na območju Brezovice posredoval v gozdarski nesreči.
  • Z območja Skute so v dolino prepeljali onemoglega pohodnika.
  • Še dva iz skupine so v dolino peš pospremili kamniški gorski reševalci.
  • V kanjonu Sušec je obiskovalka zdrsnila pred skokom v vodo in se poškodovala.
  • Na gori Svinjak se je poškodoval jadralni padalec.
  • Na Velikem Lemežu pa so omagali trije tuji državljani, ki so zgrešili pot in napačno ocenili svojo fizično pripravljenost.
  • V Veliki Babi na Zgornjem Jezerskem pa sta se zaplezali dve alpinistki, ki sta zgrešili smer in zašli na krušljivo brezizhodno območje.
  • V nedeljo pa so gorski reševalci pomagali pohodnici, ki je omagala na območju Bogatina.
  • Na območju Poljške planine pa si je planinka poškodovala nogo.
  • Planinka na območju Stola je prijavila domnevni ugriz kače v roko, a obstaja možnost, da je šlo za pik ali rano druge živali. Planinka ima blage posledice.
Profimedia

Pazljivo v gorah!

Zdi se torej, da pozivi, da naj ljudje ne hodijo v gore, ne učinkujejo. Zato raje, kot da se hribolazenju odpovemo, poskrbimo, da se na turo primerno pripravimo: primerno opremimo nahrbtnik, izberemo primerno pot glede na svoje izkušnje ... "S čim več kanalov je treba širiti preventive vsebine, pa četudi se ponavljamo kot papige," opozarja Šerkezi.

Veliko reševanih je tudi tujcev. Informacije dobivajo po različnih kanalih. Tukaj je predvsem vloga turističnih informacijskih centrov, da jim posredujejo pravilne podatke. "Žal se še vedno soočamo s tem, da so ljudje zaposleni v turistično informacijskem centru na dopustu v času glavne turistične sezone, nadomeščajo jih pa študentje, ki niso pravi in pristojen vir informiranja," razlaga Šerkezi in pove, da je zato Planinska zveza Slovenije že stopila v stik s Slovensko turistično organizacijo in bo v kratkem pripravila seminarje za turistične delavce. 

Tudi na Policijski upravi Kranj znova svetujejo, naj planinci hodijo po urejenih poteh in ne zahajajo iz smeri. Težave lahko povzročajo tudi visoke temperature in možna neurja z udari strel. Turistični delavci pa naj na zahtevnost slovenskih gora opozorijo svoje goste.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord