A. B. | 8. 10. 2022, 07:00

Vse več herojskih Slovencev nesebično pomaga drugim: poglejte, kaj vse so pripravljeni storiti

Profimedia

Ne glede na covid, ne glede na težke razmere ... Slovenci si želimo pomagati in darovati svoje organe. Pomagate lahko tudi v času življenja, preberite, kako.

Darovanje je eno izmed dejanj, s katerim lahko nekomu rešimo življenje. Darovalec lahko za čas življenja ali po smrti daruje dele telesa za namen presaditve, a tovrstno dejanje ni samoumevno. Darovanje je namreč mogoče le po predhodnem soglasju darovalca ali ob odobritvi svojcev po smrti bližnjega. 

V Sloveniji od organov lahko darujemo srce, pljuča, jetra, ledvice in trebušno slinavko. Tkiva in celice, ki se lahko darujejo, so roženica, koža, kosti, hrustanec, vezi, ligamenti, krvotvorne matične celice, krvne celice, srčne zaklopke in žile, navajajo na Zavodu Republike Slovenije za presaditve organov in tkiv – Slovenija Transplant  in poudarjajo: "Navkljub zdravstveni in družbeni krizi je v ljudeh veliko dobrega, tudi zaupanje v darovanje organov se ni zmanjšalo." 

Kako lahko darovalec postanete tudi vi? Postopek je manj zahteven, kot bi si lahko mislili. 

Slovenija v svetovnem vrhu 

Slovenija se po številu presaditev src na milijon prebivalcev že vrsto let uvršča v sam svetovni vrh. Zadnji dve leti so v svetovnem vrhu tudi v programu presaditev pljuč. Transplantacije izvajajo v Centru za transplantacijsko dejavnost v UKC Ljubljana. Po poročilu, objavljenem na spletni strani Slovenija Transplant, je bilo v letu 2021 opravljenih 105 presaditev organov. Te so opravljali ne glede na težko obdobje v zdravstvu zaradi koronavirusa. 

Profimedia

"V primerjavi z letom 2020 smo imeli manj darovalcev in presaditev, a glede na krizne okoliščine dela v enotah za intenzivno medicino smo z rezultatom zadovoljni. Z 18,5 dejanskimi darovalci na milijon prebivalcev smo
se med osmimi državami v regiji Eurotransplant uvrstili na 4. mesto. Beležimo pa visok delež soglasja za darovanje. Kar 84 % svojcev je podalo soglasje za darovanje," so med drugim objavili v poročilu na spletu. 

Kako lahko postanete darovalec? 

Če želite biti darovalec že v času življenja, je postopek preprost. Lahko se odločite za osebno izročitev soglasja ali tega opravite kar prek spleta na eUpravi. Lahko darujete ledvico, del jeter, eno pljučno krilo, dele trebušne slinavke ali del črevesja, od tkiv in celic pa kožo, kri in krvotvorne matične celice (kostni mozeg).

Darovalec mora biti s prejemnikom genetsko, sorodstveno ali čustveno povezan; ob tem mora biti tveganje za darovalčevo zdravje v mejah medicinsko sprejemljivega, opozarjajo na zavodu.

Osebno se lahko oglasite na Zavodu Republike Slovenije za presaditve organov in tkiv – Slovenija Transplant ali na enem od pooblaščenih mest po Sloveniji. S seboj potrebujete osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja ter pred pooblaščeno osebo izpolnite pristopno izjavo darovalca.

Od leta 2018 je mogoča tudi elektronska opredelitev. Potrebujete le veljavno spletno digitalno potrdilo, ki je bilo izdano v Sloveniji. Postopek lahko opravite prek spletnega mesta eUprava. Na tej opozarjajo: "Vsi državljani in rezidenti Republike Slovenije imate za časa življenja pravico in možnost, da se opredelite glede darovanja svojih organov in tkiv po vaši smrti." Svojo opredelitev lahko pri pooblaščenih osebah Slovenija transplanta kadarkoli prekličete ali to storite sami v primeru elektronske opredelitve.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec