N. V. | 1. 9. 2022, 20:41

Ne le na Instagramu, spolno nasilje ANONIMNO prijavite na TEJ spletni strani

Profimedia/eUprava/posnetek zaslona/fotomontaža

Odslej lahko na policijo podate tudi e-prijavo s področja nasilnih spolnih ravnanj.

Že obstoječim obrazcem za podajanje anonimnih e-prijav se zdaj pridružuje še možnost prijav nasilnih spolnih ravnanj. Policija želi na ta način javnost spodbuditi k sodelovanju in tako še povečati učinkovitost zbiranja informacij.

Do anonimne e-prijava nasilnih spolnih ravnanj lahko dostopate na TEJ SPLETNI STRANI.

eUprava/posnetek zaslona

Kaj so nasilna spolna ravnanja?

Poznamo več vrst nasilnih spolnih ravnanj, med katerimi je najhujše posilstvo, sem pa spadajo tudi vsa preostala spolna ravnanja, ki jih žrtev občuti kot prisilo oziroma se zgodijo brez njene privolitve.

Nasilna spolna ravnanja so v Kazenskem zakoniku opredeljena kot kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost in so eden najhujših posegov v osebnostno celovitost posameznika.

V to skupino kaznivih dejanj sodijo poleg posilstva še spolno nasilje, spolna zloraba slabotnih oseb, spolni napadi na otroke oziroma osebe, mlajše od 15 let, kršitev spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja in drugo.

Kaznivo dejanje zoper spolno nedotakljivost je treba čim prej prijaviti policiji, pozivajo slovenski policisti na svoji spletni strani.

Anonimnost je zagotovljena

Uporabniki lahko preko anonimnih e-prijav na preprost način oddate elektronsko prijavo za različna nasilna spolna ravnanja, pri čemer ne potrebujete digitalne identitete (digitalno potrdilo ali smsPASS).

"Pri tem vam zagotavljamo popolno anonimnost," obljubljajo policisti in pojasnjujejo, da to pomeni, da vam ni treba napisati svojih osebnih podatkov in ti tudi niso razkriti (IP številka računalnika, s katerega je bila poslana prijava, ni vidna).

Če želite, da bi se na vas tudi osebno obrnili, pa lahko navedete svoje kontaktne podatke. Prav tako uporabnik ne potrebuje digitalnega certifikata, omogočeno pa je pripenjanje prilog.

Lahko prijavite katero koli kaznivo ravnanje

Na državnem portalu eUprava in na spletnih straneh policije je objavljenih več storitev anonimnih e-prijav za različne skupine kaznivih dejanj.

Ob tem policisti poudarjajo, da lahko v katerem koli zavihku oddate anonimno e-prijavo za katerokoli kaznivo dejanje, četudi se ne nahaja na tem seznamu. Vse prijave policija zagotovo preveri in v skladu z možnostmi ukrepa.

"Prijavitelje pa pozivamo, naj nam v tovrstnih anonimnih prijavah sporočijo čim več konkretnih, preverljivih podatkov, saj jih za dodatna pojasnila, ker je prijava anonimna, ne moremo naknadno kontaktirati," na svoji spletni strani nagovarjajo policisti.

Lahko žrtve policistom zaupajo?

Žrtve nasilnih spolnih ravnanj teh pogosto ne želijo prijaviti zaradi občutka krivde in sramu ali pa se bojijo maščevanja napadalca. Prav tako želijo čimprej pozabiti na to, kar se jim je zgodilo. Bojijo se tudi stigmatizacije in odziva okolice, če se bo za dejanje razvedelo. Lahko pa je žrtev tudi v takem šoku, da zaradi tega ne more razumno odreagirati.

Profimedia

"V policiji vsekakor razumemo upravičeno zadržanost posameznikov, ki prestane takšno travmatično izkušnjo. Obenem pa policisti in kriminalisti zagotavljamo, da bomo storili vse, kar je v naši moči, da žrtev zaščitimo in preprečimo, da bi se dejanja še kdaj ponovila, zato želimo žrtve in vse, ki bi o takšnih ravnanjih kar koli vedeli, spodbuditi, naj dejanja prijavijo," obljubljajo.

Prijavo lahko poda kdor koli

Prijavo nasilnih spolnih ravnanj lahko poda kdorkoli, tudi v imenu žrtve, ki morda sama take prijave ne zmore.

Žrtve se lahko v primeru, ko imajo kakršne koli zadržke do neposredne prijave policiji, obrnejo tudi na nevladne organizacije, ki se ukvarjajo s pomočjo žrtvam spolnega nasilja. Če želijo, lahko tudi v njihovem spremstvu obiščejo ali pokličejo policijo in prijavijo storilce.

"Vsako prijavo bomo obravnavali resno"

Ves čas postopka ima žrtev pravico do spremljevalca, do zagovornika in do informiranja o postopku. Pred časom so policisti pripravili tudi posebno aplikacijo, kjer lahko pridobite informacije o poteku postopka.

Za nujne prijave pokličite številko 113!

Storitev anonimne e-prijave žrtvam, oškodovancem in pričam nudi varno okolje, kjer nam lahko sporočijo vse informacije o morebitnih nasilnih spolnih ravnanjih, četudi se jim zdijo nepomembne.

"Vendar pa poudarjamo, da anonimna e-prijava ni namenjena obveščanju o nujnih dogodkih!" policisti pozivajo, da nujne prijave, ki zahtevajo takojšnje posredovanje policije, ker je ogroženo življenje ali zdravje ljudi, zato nemudoma sporočite na interventno številko policije 113!

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.