R. K. | 3. 1. 2023, 17:05

Ne pozabite pogledati v nočno nebo: čaka nas pravi spektakel

Profimedia

Pripravite si topel napitek in se toplo oblecite, da vas ne bo zeblo, ko vam bodo dih jemali čudoviti Kvadrantidi.

V sredo bomo lahko na nočnem nebu opazovali pravi spektakel. Nebo bodo namreč osvetljevali zvezdni utrinki - tako imenovani Kvadrantidi, ki jih lahko vsako leto opazujemo v jasnih januarskih nočeh. Gre za meteoritski roj, v katerem se lahko na nebu pojavi med 60 in 120 utrinki na uro.

Med meteoritskim rojem Zemlja zaide v oblak ostankov kometov in asteoridov. Kvadrantidi so ostanek asteroida, imenovanega 2003 EH1. Zanj astronomi menijo, da je bil del kometa, katerega razpad so leta 1490 opazovali azijski astronomi. Ko takšni delci z veliko hitrostjo priletijo v atomsfero Zemlje, v manj kot sekundi zgorijo in pojavi se značilen svetlobni rep.

Kvatrantidi so prvi meteoritski roj, ki ga lahko v novem letu opazujemo na nebu. Najbolj intenziven bo 4. januarja, trajal pa bo vse do 12.

Profimedia

Utrinki bodo najbolje vidni ponoči, opazovati pa jih je najbolje kar s prostim očesom, svetujejo astronomi.

Kako poiskati Kvadrantide?

Kvatrantidom najlažje sledimo tako, da na nebu poiščemo Veliki voz, sledimo njegovemu 'ročaju' do Arkturja - rdeče zvezde velikanke in ene najvetlejših zvezd na nebu, ki leži na 'dnu' ozvezdja Volar. To je mesto, kjer se bo pojavil meteoritski roj. Za opazovanje je najbolje izbrati lokacijo, ki ni svetlobno onesnažena zaradi uličnih luči ali drugih virov svetlobe, navaja Daily Mail

Meteoritski roji imena dobijo po ozvezdjih iz katerih naj bi izhajali. Kvadrantidi so tako ime dobili po konstelaciji Quadrans Muralis (Zidni kvadrant), ozvezdju, ki uradno več ne obstaja. Mednarodna astronomska zveza je namreč leta 1920 število uradno potrjenih ozvezdij omejila na 88, ukinili pa so 30 ozvezdij, med njimi tudi Quadrans Muralis. Kot radiant Kvadrantidov so tedaj določili ozvezdje Volarja, so zapisali pri Kresnik.eu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol