N. V. | 18. 4. 2023, 06:00

Ne pustite se zavajati: kdaj mora banka kreditojemalcem vrniti denar?

Profimedia

Marsikdo tega ne ve in zato ne dobi denarja, ki bi ga moral. Banke ga namreč vračajo le na podlagi izrecne zahteve posojilojemalca.

Če kreditojemalec predčasno poplača kreditne obveznosti, je upravičen do delnega vračila skupnih stroškov kredita. Kreditojemalec lahko to zahteva v roku petih let od poplačila kredita.

To lahko zahtevate, če je kreditna pogodba sklenjena po 7. avgustu 2010. Za pogodbe, sklenjene pred tem datumom, takšna ureditev ne velja.

Vračilo denarja le na vašo zahtevo

Medtem ko na Banki Slovenije trdijo, da se trudijo, da to pravico potrošnikom ustrezno in transparentno predstavljajo, to pa tudi dosledno nadzirajo, Žurnal24 poroča, da v praksi ni tako.

Banke za zdaj vračajo le na podlagi izrecne zahteve posojilojemalca. "Na spletu sem zasledil podatek, da ti mora banka v primeru predčasnega poplačila vrniti tudi sorazmerni del stroškov odobritve. Oddal sem zahtevek in dobil vrnjenih 784 evrov. Če denarja ne bi zahteval, ne bi dobil ničesar," je za Žurnal24 povedal nek Slovenec.

Profimedia

Za reševanje morebitnih individualnih sporov se obrnite na Združenje bank Slovenije, če tam ne boste uspešni, pa na sodišče, ki je izključno pristojno za reševanje konkretnih sporov iz obligacijskih razmerij.

Katere stroške dobi kreditojemalec nazaj?

Banka bi vam morala povrniti vse stroške, ki ste jih kot kreditojemalec morali plačati ob odobritvi kredita. Izjema so notarski stroški, nekatere zavarovalne premije, stroški, povezani z vpisom v zemljiško knjigo, in nekateri drugi stroški, ki jih zaračunajo tretje osebe za že opravljene storitve.

Kako se obračuna znesek? 

Znesek povrnjenih stroškov se izračuna tako, da se od zneska sedanje (t. i. diskontirane) vrednosti obveznosti predčasnega poplačila kredita odšteje sedanja (t. i. valorizirana) vrednost pogodbenih obresti. Te morajo vključevati tudi morebitne stroške od dneva predčasnega poplačila do dneva zapadlosti plačila po pogodbi, če so te že bile obračunane in zajete v predhodna plačila.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol