N. V. | 25. 3. 2023, 16:34

Ne uživajte ga: zaradi možne prisotnosti salmonele s trgovskih polic umaknili priljubljeno živilo

Profimedia/fotomontaža

Pogrešali ga bodo mnogi, saj je brez glutena, brez konzervansov, brez laktoze in veganski.

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je s strani odgovornega izvajalca dejavnosti DM drogerie markt prejela informacijo o izvajanju odpoklica izdelka dmBio sezamova krema tahini zaradi možne prisotnosti salmonele.

Odpoklicali so izdelek z rokom uporabe 21. 02. 2025 in 25. 02. 2025 – rok uporabe je dobro viden na robu pokrovčka. Nevarnost salmonele velja samo za izdelek z omenjenima rokoma uporabe in se ne nanaša na preostale izdelke iz prodajnega programa dmBio.

DM drogerie markt

Na spletni strani trgovin DM pa kljub temu navajajo, da bodo tudi ostale šarže in roki uporabe do nadaljnjega umaknjeni s prodajnih polic, dokler ne pridobijo analize oziroma izjave proizvajalca o njihovi varnosti.   

Izdelek vrnite v prodajalno

Stranke prosijo, da izdelka z zgoraj navedenima rokoma uporabe ne uživajo in ga neodprtega ali že načetega vrnejo v eno izmed dm prodajaln v Sloveniji, kjer jim bodo kupnino povrnili tudi brez predložitve računa. "Dogodek obžalujemo in se opravičujemo za morebitne nevšečnosti," dodajajo.

Salmonela

S salmonelami se lahko okuži vsak. Okužbe salmoneloze so lahko zelo neprijetne za bolnika, potekajo z vročino in trebušnimi težavami. Običajno minejo same po sebi, potrebno je le nadomeščanje tekočine in elektrolitov. Lahko pa se razvije huda oblika s smrtnim izidom: eno odstotna smrtnost, navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Bolezen se pojavi od šest do 72 ur po zaužitju živila. Zaužite salmonele prizadenejo črevo. Bolezen se začne naglo, s slabostjo in bolečinami v trebuhu, povišano telesno temperaturo in drisko, blato ima lahko primešano sluz in kri. Nekateri bolniki bruhajo.

Profimedia

Običajno bolezen izzveni v štirih do sedmih dneh in pri večini bolnikov zadostuje nadomeščanje tekočine in elektrolitov. Lahko pa se razvije v hudo obliko, ko bolnik zaradi pogostih iztrebljanj izgubi veliko tekočine, kar lahko privede do hude izsušitve (dehidracije) in je potrebno bolnišnično zdravljenje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord