1. 12. 2022, 22:22 | Vir: STA

Je DVK res posegla v referendumska pravila?

Žiga Živulović jr./Bobo

Sklep o skrajšanju roka za ugotavljanje uradnega rezultata zakonodajnih referendumov je povzročil kar nekaj hude krvi.

Državna volilna komisija (DVK) je skrajšala rok za sprejem poročila o izidu referendumskega glasovanja. Poročilo bodo predvidoma sprejeli na seji 15. decembra, zakoni o vladi, o RTVS in o dolgotrajni oskrbi, ki so na nedeljskem referendumskem glasovanju dobili večinsko podporo volivcev, bodo tako po napovedih v veljavo stopili še pred koncem letošnjega leta.

"To je nevaren precedens za nadaljnje referendume"

Generalni sekretar SDS Borut Dolanc je na predsednika Državne volilne komisije (DVK) Petra Goloba naslovil odziv na takrat še predlog sklepa."To pomeni, da sploh ne bi ugotavljali natančnega rezultata," je protestiral.

Pa njegovih besedah to pomeni izničenje in nezaupanje v izid glasovanja in izraženo voljo na zakonodajnih referendumih ter nedopustno odstopa od dosedanje prakse. Celoten postopek ugotavljanja izida glasovanja na zakonodajnih referendumih je bil sicer izveden o zakonu o 2TDK in o vodah, je še spomnil Dolenc.

Motiv predlagateljev sklepa v SDS razumejo kot političnega.

Kako odločitev komentirajo predlagatelji sklepa?

Argumenti predlagateljev pravijo, da ob jasni in nedvoumni izraženi volji volivcev – v primeru da torej ti večinsko podprejo uveljavitev zakona, ki je predmet referendumskega odločanja  – izračun zavrnitvenega kvoruma ni več relevanten za končni izid referenduma.

Ob tem so poudarili tudi, da predlagani sklep ne izničuje obstoječih pravil, ampak bi le določal pogoje, pod katerimi čakanje na izračun zavrnitvenega kvoruma ne bi bil potreben.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord