R. K. | 23. 11. 2022, 16:01 | Vir: STA

Nekdanji minister Poklukar zahteva razveljavitev rezultatov lokalnih volitev

Žiga Živulović jr./Bobo

Za župana je kandidiral v eni od slovenskih občin in izgubil za nekaj glasov. Zdaj je na volilno komisijo naslovil pritožbo.

V občini Gorje, kjer je za župansko funkcijo kandidiral nekdanji minister za zdravje Janez Poklukar, je po nedeljskih lokalnih volitvah prišlo do zapletov. Poklukar je proti svojemu protikandidatu Petru Torkarju izgubil za pičlih 21 glasov, nato pa na volilno komisijo vložil pritožbo in zahteval razveljavitev volilnih rezultatov.

Kot je pojasnil Poklukarjev pooblaščenec Matija Urankar, županski kandidat v ugovoru trdi, da so bile celotne volitve nepoštene, in sicer zaradi različnih okoliščin, med drugim zaradi kršitve pravil kampanje, ker so bili v nasprotju s pravili neposredno ob vhodu na volišča plakati njegovega protikandidata.

"Prav tako smo ugotovili, da so člani volilnih odborov na voliščih glasovnice, ki so jih dobili zapečatene dan pred samimi volitvami, odnesli in jih hranili doma," je dejal Urankar. Nadalje je navedel, da so pri pregledu volilnih imenikov na seji občinski volilne komisije ugotovili, da so si nekateri podpisi precej podobni. "Ne trdimo, da gre za kakšno ponarejanje, ampak trdimo, da je to nekaj, kar je tudi treba bolj podrobno raziskati," je dejal.

Bobo

Kot je dodal, so želeli vpogledati v neveljavne glasovnice, kar pa jim je bilo vsaj na dopoldanskem delu današnje seje občinske volilne komisije onemogočeno. "Sedaj je na potezi občinska volilna komisija," je tik pred tem, ko je ob 15.30 komisija nadaljevala sejo, poudaril Urankar. O ugovoru mora odločiti do četrtka.

O zadevi bi lahko odločalo tudi ustavno sodišče

Urankar odločitve komisije ne želi prejudicirati, od nje pa bo odvisno, kako bodo postopali naprej. Nekdanji minister za pravosodje Aleš Zalar, ki je zaradi projekta oživljanja smučišča na Zatrniku v sporu z aktualnim gorjanskim županom, je za spletni portal N1 povedal, da mora občinska volilna komisija najprej obravnavati ugovor, nato mora izdati obrazloženo odločbo o tej odločiti, potem pa je možen pravni spor na upravnem sodišču.

Po njegovih besedah je vse odvisno od kandidata in odločitve občinske volilne komisije, postopki pa so po njegovih besedah zelo kratki. Zalar ne izključuje možnosti, da bi o zadevi odločalo tudi ustavno sodišče. Poklukar pa je prek Urankarja sporočil, da je njegov volilni slogan Za spremembe in "če bo poštena in zakonita izvedba volitev tista prva sprememba, bo uporabil vsa sredstva da to doseže".

Tinkara Zupan/STA

Izvoljeni župan Torkar, ki gorjansko občino vodi že od njene ustanovitve leta 2006, ugovora protikandidata ne komentira. Kot pravi, je na potezi volilna komisija, ki je avtonomna, zato se sam v zadeve ne vpleta. Tudi današnje seje volilne komisije se, prav tako kot Poklukar, ni udeležil, kot vlagateljici obeh županskih kandidatur pa sta se je udeležili njuni ženi.

Volilna komisija bo kmalu odločila

Na nedeljskih volitvah je Torkar prejel 824 glasov, Poklukar pa 803 glasove. Volilna udeležba je bila skoraj 72-odstotna, 24 glasovnic pa je bilo neveljavnih. Tako je Torkar prejel 50,65, Poklukar pa 49,35 odstotka glasov. Na volitvah za občinski svet naj bi po drugi strani slavil Poklukar. V vseh šestih volilnih enotah so bili izvoljeni samo samostojni kandidati s podporo skupin volivcev.

Od 11 izvoljenih svetnikov naj bi jih šest podpiralo Poklukarja in pet Torkarja.

Zaenkrat še ni jasno, ali bi v primeru razveljavitve županskih volitev, ki jo zahteva Poklukar, lahko ponovne županske volitve izvedli 4. decembra, ko bo v občinah, kjer noben županski kandidat v prvem krogu ni prejel večine glasov volivcev, potekal drugi krog volitev.

V občini Gorje so po poročanju 24ur.com potrdili, da občinska volilna komisija že zaseda na to temo in da bodo o pritožbi glede rezultata lokalnih volitev kmalu odločili

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.