30. 3. 2023, 15:39 | Vir: STA

Nekdanji vodilni na filozofski fakulteti osumljeni zlorabe položaja, zdaj pa je tožilstvo ugotovilo ...

STA

V letih od 2008 do 2015 naj bi si prek podjemnih pogodb neupravičeno izplačevali dekanski in prodekanski dodatek.

Tožilstvo je odstopilo od kazenskega pregona zoper pet nekdanjih vodilnih na ljubljanski filozofski fakulteti, ki jih je sumilo zlorabe položaja pri izplačevanju dekanskega in prodekanskega dodatka prek podjemnih pogodb. Tožilka je namreč po izvedeni sodni preiskavi ocenila, da ni dokazov, da bi storili kaznivo dejanje, so pojasnili na tožilstvu.

Leta 2018 je takratni rektor Univerze v Ljubljani Igor Papič na podlagi informacij dekana ljubljanske filozofske fakultete Romana Kuharja, da naj bi si nekdanji vodilni na fakulteti v letih od 2008 do 2015 prek podjemnih pogodb neupravičeno izplačevali dekanski in prodekanski dodatek, odredil interno revizijo. Ugotovitev iz revizije je nato Papič posredoval tožilstvu.

Profimedia

Spomladi 2019 so po takratnem poročanju Primorskih novic ljubljanski kriminalisti kazensko ovadili šest oseb, med njimi tudi nekdanjo dekanko Branko Kalenić Ramšak, ki so jih sumili storitve 22 kaznivih dejanj. Omenjeni naj bi si neupravičeno izplačevali dodatek za funkcijo, in sicer do 1000 evrov bruto mesečno za dekane in 500 evrov bruto za prodekane, s čimer naj bi fakulteto oškodovali za 784.000 evrov.

Pristojna tožilka se je nato odločila za pregon petih oseb. S sklepom preiskovalne sodnice je bila uvedena sodna preiskava, nato pa je tožilka januarja letos odstopila od kazenskega pregona. Po izvedeni preiskavi je namreč ocenila, da ni dokazov, da bi obdolženi storili očitana kazniva dejanja, zato pri njihovem pregonu ni bilo več mogoče vztrajati, so za STA pojasnili na tožilstvu.

Nekdanja dekanka Branka Kalenić Ramšak je v odzivu ocenila, da je pregon pomenil zelo velik udarec za ugled tako fakultete kot tudi nje osebno, saj je bila zaradi tega leta 2018 "na zelo grob in neakademski način" prisiljena odstopiti kot prorektorica Univerze v Ljubljani, kar je postala potem, ko ji je leta 2017 potekel mandat dekanke filozofske fakultete.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.