STA/P.M. | 10. 4. 2023, 17:05

Zelo žalostno: nekoč enega najlepših slovenskih gradov prodajajo za simbolično ceno

Profimedia

Gre za izjemno zapuščino, v Slavi vojvodinje Kranjske ga je opisoval Valvasor, njegov park z vodnjaki in sadovnjakom je bil znan po vsej Evropi. 

Grad Ponoviče, ki stoji na območju litijske občine, je že nekaj mesecev na prodaj na spletnem nepremičninskem portalu. Kupnina za objekt, ki je bil zadnjih nekaj let nenaseljen in je potreben prenove, je določena v višini 100.000 evrov

Kulturni spomenik lokalnega pomena

Dvonadstropen barokiziran dvorec iz 16. stoletja se z arkadnim hodnikom navezuje na prečno postavljeno gospodarsko poslopje. Zahodno fasado poudarjata osrednji dvoosni rizalit in vogalna pomola s čebulastima strehama, navajajo na spletni strani dediščina.si.

Litijska občina ga je pred leti razglasila za spomenik lokalnega pomena. Kmetijsko-gozdarska zadruga Litija (KGZ Litija), ki je lastnica te nepremičnine iz Valvasorjevih časov, nima poslovnega interesa za obnovo. 

Že vrsto let propada

Zadruga poskuša skupaj z Občino Litijo najti resnega investitorja, ki bi v nekaj letih oživel in povrnil gradu staro slavo. V KGZ Litija obžalujejo, da se v njem zadržujejo radovedneži in občasno tudi vandali, kar še poslabšuje razmere na območju gradu. Streha gradu je dotrajana, omet odpada, v notranjosti objekta pa se je z leti nabralo toliko nesnage, da bo veliko dela tudi s pospravljanjem.

zimk.zrc-sazu.si

Ocenjujejo, da je kupnina za grad simbolična glede na potrebna vlaganja v njegovo sanacijo. 

Potencialnih kupcev je bilo kar nekaj, vendar ...

Za njegovo oživitev so se pred leti trudili tudi različni gostinci, a je vsak poskus naposled zamrl. Litijani so se sicer radi sprehodili do sem in kaj popili, a tudi to ni pomagalo. Edino rešitev za njegovo prihodnost vidijo v zasebnem kapitalu, saj KGZ Litija nima posebnega interesa, da bi sama vlagala v grad.

Usoda gradu, ki je bil nekoč eden lepših v okolici, saj ga je krasil park z vodometom in sadovnjakom, se kot kaže še nekaj časa ne bo spremenila.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol