3. 10. 2022, 18:12 | Vir: STA

Neodgovorno: komunala pozabila na opozorilo, več ljudi pristalo v bolnišnici

Bobo/Profimedia/fotomontaža

V celjski bolnišnici beležijo večje število bolnikov, ki tarnajo zaradi istih težav. Izkazalo se je, da imajo njihove težave skupni vzrok.

Celjska bolnišnica je sprejela 10 bolnikov iz Spodnje Savinjske doline zaradi prebavnih težav. Pri dveh bolnikih je bil izoliran črevesni virus, nihče izmed sprejetih ni v življenjski nevarnosti, so pojasnili v Splošni bolnišnici Celje. Vzrok naj bi bila oporečna pitna voda, o čemer prebivalci niso bili obveščeni.
 
Nekaj bolnikov je že bilo odpuščenih v domačo oskrbo, je dejala predstavnica celjske bolnišnice Danijela Gorišek. Na Facebooku pa so se pojavili zapisi, da so ljudje zboleli in imeli vročino, ker so uživali oporečno pitno vodo kot posledico zakalitve vodnega vira, a jih o tem žalska komunala ni obvestila.

Profimedia

Šele dopoldne je Javno komunalno podjetje Žalec na svojih spletnih straneh objavilo obvestilo uporabnikom pitne vode v naseljih Matke, Šešče, Ločica ob Savinji, Šempeter, Spodnje in Zgornje Gruškovlje, da je treba zaradi zakalitve vodnega vira vodo pred uporabo za prehrambene namene prekuhati.

Kako pravilno prekuhati vodo?

Pred prekuhavanjem je treba odstraniti večino delcev, z usedanjem in filtracijo skozi več plasti - najbolje skozi prelikane tkanine ali skozi papirnat filter. Ko voda zavre, naj burno vre še tri minute. Tako pripravljeno vodo je treba hraniti v hladilniku, v isti posodi, v kateri je bila prekuhana in jo uporabiti v 24 urah, izjemoma do 48 ur.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord