16. 6. 2022, 14:30

Neodgovorno ravnanje nekaterih državljanov? Dars opozarja, da naj tega ne počno

Avtokampi.si

Na Darsu opažajo, da se je na spletu pojavilo več neuradnih spletnih strani, na katerih razni ponudniki nepooblaščeno prodajajo slovenske e-vinjete za uporabo slovenskih avtocest in hitrih cest.

Dars opozarja, da se pojavljajo lažne spletne strani za prodajo e-vinjet.

Zato poudarja, da je slovenske e-vinjete uradno in skladno z zakonodajo mogoče kupiti samo prek uradne spletne strani Darsa.

Ta je sicer do konca aprila prodal 2,45 milijona vinjet z letnico 2022, kar je več kot lani in tudi več kot predlani v primerljivem obdobju. 

Damjan Žibert

Opozarjajo, da se to ne sme dogajati 

"Ponudniki strankam za nakup zaračunajo visoko provizijo, pri čemer kupec nima zagotovila, da je bila e-vinjeta dejansko kreirana v našem centralnem sistemu. Kljub nakupu lahko stranka ostane brez veljavne vinjete. To pomeni, da se stranka ob vstopu na naše avtocestno omrežje lahko znajde v prekršku in dobi kazen, kljub temu da je e-vinjeto takšnemu ponudniku plačala," so sporočili z Darsa.

Ob tem poudarjajo, da je slovenske e-vinjete uradno in skladno z zakonodajo mogoče kupiti samo prek njihove uradne spletne strani.

Luka Cjuha/Dnevnik

"Vsi ostali ponudniki, ki nudijo nakup slovenske e-vinjete prek svojih spletnih strani, to počnejo brez naše privolitve in z njimi nimamo sklenjene pogodbe o prodaji e-vinjet," so še poudarili na Darsu.

Dars je od 1. decembra lani do 30. aprila letos prodal 2.458.400 vseh vinjet z letnico 2022. To je več kot v primerljivih dveh preteklih obdobjih, ko je v enakem obdobju prodal 1.641.480 vinjet z letnico 2021 in 1.892.640 vinjet z letnico 2020, kažejo podatki z Darsa. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.