N. V. | 4. 1. 2024, 09:37

Koliko let mora Slovenec delati, da lahko kupi stanovanje?

Profimedia

Izračunali smo, koliko povprečnih slovenskih plač potrebujemo za nakup stanovanja.

Čeprav je 120 tisoč evrov na prvi pogled ogromen denar, ko gre za nakup nepremičnine, za to vsoto ne morete dobiti luksuza v Ljubljani, temveč 60 kvadratnih metrov veliko stanovanje v Podravski regiji, 90 kvadratnih metrov v Pomurju in le 25 kvadratnih metrov v prestolnici. Ker pa je povprečna slovenska plača le 1435 evrov, je jasno, da je 120 tisoč evrov za večino ljudi težko dosegljiv znesek.

Kako dolgo mora Slovenec delati, da lahko kupi stanovanje?

Izračunali smo, koliko povprečnih slovenskih plač potrebujemo za nakup stanovanja. Torej, koliko let mora povprečen Slovenec – z neto plačo 1435 evrov – delati, da lahko kupi stanovanje v vrednosti do 120 tisoč evrov?

Ugotovili smo, da lahko Slovenec takšno nepremičnino kupi po točno sedmih letih.

Pomembno je vedeti, da bi ta izračun pomenil, da kupec niti evra svoje plače ne bo porabil za nič drugega, ampak bo vse, kar zasluži, prihranil za stanovanje. Stvari so v praksi seveda nekoliko drugačne, sploh če upoštevamo, da so cene živil previsoke. Jasno je, da je za večino državljanov Slovenije nakup stanovanja pravi podvig in da le redkokdo lahko dejansko privarčuje "resen" znesek od svoje plače in ga vloži v nepremičnino.

Žiga Živulovič jr./ Bobo

Drugod je še huje

Primerjali smo Slovenijo z nekaterimi drugimi državami, da bi ugotovili, ali morajo drugod za nakup stanovanja delati več ali manj. Ugotovili smo, da moramo Slovenci za nakup stanovanja v primerjavi z izbranimi drugimi državami delati najmanj.

Madžarska

V naši sosednji državi se povprečna plača giblje okoli 1010 evrov. Zato bi moral Madžar s povprečno plačo za stanovanje 120 tisoč evrov varčevati skoraj 10 let. Natančneje, čez devet let in 11 mesecev bo lahko kupil stanovanje.

Hrvaška

Kar zadeva Hrvaško, je povprečna plača skoraj 1200 evrov, kar pomeni, da bo Hrvat, ki začne danes varčevati, čez sto mesecev, kar je osem let in štiri mesece, kupil stanovanje za 120 tisoč evrov.

Bosna in Hercegovina

Če bi prebivalec Bosne in Hercegovine želel kupiti stanovanje, ki stane 120 tisoč evrov in je na primer v Sarajevu, bi za to potreboval celo več kot Srb, saj je povprečna plača v Bosni in Hercegovini 655 evrov. Torej bi moral delavec, ki prejema povprečno plačo v Bosni in Hercegovini, za stanovanje te vrednosti delati več kot 15 let. Natančneje, šele v 15 letih in štirih mesecih bi zbral celoten znesek, ki ga potrebuje za to stanovanje.

Srbija

Povprečna plača v Srbiji je oktobra znašala okoli 86 tisoč dinarjev, torej približno 730 evrov, poroča Nova.rs. Če bi na primer potencialni kupec želel postati lastnik stanovanja, ki stane 120 tisoč evrov – pa ne gre za luksuzni penthouse, ampak za stanovanje od 25 do 60 kvadratnih metrov, odvisno od dela mesta – bi moral delati več kot 13 let.

Profimedia

S povprečno plačo Srb letno "zbere" 8760 evrov. Po 13 letih in devetih mesecih bo imel ta delavec 120.450 evrov. Za nakup povprečnega stanovanja v Beogradu je torej potrebnih skoraj 14 let dela in varčevanja.

Črna gora

V Črni gori je povprečna plača 800 evrov. To pomeni, da si bo Črnogorec, ki vse, kar zasluži, da na stran za stanovanje, v 150 mesecih privoščil nepremičnino, vredno 120 tisoč evrov. To je točno 12,5 leta.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol