28. 9. 2023, 10:38 | Vir: STA

Oglas, ki je razburil državo: lastnik stanovanja postavil pogoj, želel je le slovensko družino (številni zagnali vik in krik)

Bobo

Je lastnik prestopil mejo okusnega?

Na spletni strani za oddajo nepremičnin je bil objavljen oglas, v katerem je pisalo, da se nepremičnina oddaja le slovenskim družinam. O oglasu je bil obveščen Zagovornik načela enakosti, ki je ugotovil diskriminatorno obravnavo na podlagi osebnih okoliščin državljanstva oziroma etničnega porekla in zakonskega stanu oziroma družinskega statusa.

Sporen pogoj je v oglas naknadno vpisala nepremičninska agencija

Zagovornik je sprožil postopek ugotavljanja diskriminacije, v katerem je izvedel, da je bil ta sporni pogoj v oglas dodan naknadno. Po navodilu lastnika nepremičnine ga je dodatno vpisala nepremičninska agencija, ki je oglas objavila. "Diskriminatorno merilo je v oglas dodala kljub pravilom objavljanja na nepremičninskem portalu, ki od vseh uporabnikov zahteva spoštovanje zakona o varstvu pred diskriminacijo," je podčrtal zagovornik.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Ugotovil je, da sta diskriminatorno ravnala tako lastnik nepremičnine, ki je postavil pogoj, kot nepremičninska agencija, ki ga je nekritično zapisala v oglas. Kot je pojasnil zagovornik, je bila s tem možnost najema odvzeta vsem tujcem in vsem tistim, ki nimajo družine, kar pomeni diskriminatorno obravnavo na podlagi osebnih okoliščin državljanstva oziroma etničnega porekla in zakonskega stanu oziroma družinskega statusa.

Pomembne posledice, ne pa to, ali je bilo diskriminiranje namerno

Zagovornik je v ugotovitveni odločbi navedel, da so po zakonu o varstvu pred diskriminacijo fizične in pravne osebe dolžne spoštovati prepoved diskriminacije na področju ponujanja blaga in storitev, kamor sodijo tudi stanovanja. "Zaradi navedb lastnika nepremičnine, da ni želel nikogar diskriminirati, pa je v odločbi pojasnil tudi, da so za ugotovitev diskriminacije pomembne posledice, ne pa to, ali je bilo diskriminiranje namerno," so še zapisali pri zagovorniku.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol