A. B. | 16. 11. 2022, 07:55 | Vir: Aktivni.si

Neskončna lakota vam ne bo pomagala pri izgubi kilogramov (opozorila strokovnjakov)

Profimedia

Če v obdobjih, ko imate veliko dela, ne jeste dovolj, bodite pozorni na to, kako se odziva vaše telo. To so znaki, zaradi katerih boste vedeli, da tega več ne smete početi. 

Izpuščanje obrokov ima lahko na vaše telo učinke, zaradi katerih bo pešala vaša koncentracija, počutili se boste šibke, hkrati pa boste zaužili več jedi, ki niso del uravnotežene prehrane. Raziskovalci morebitne dolgoročne učinke na težo in zdravstveno stanje, kot so bolezni srca in sladkorna bolezen, še preiskujejo, a je kljub temu že dokazano, da se na odsotnost hrane telo odziva z močnim vplivom na vaše počutje. 

Znižata se krvni sladkor in raven energije v telesu

Redno prehranjevanje čez dan preprečuje padec energije in vas ohranja budne ter osredotočene. Če izpuščate obroke, vašemu telesu začne primanjkovati takojšnje zaloge glukoze, ki predstavlja glavno 'gorivo' za možgane.

Nizek krvni sladkor vam lahko pobere energijo, zaradi česar se počutite počasne in šibke.

Pomanjkanje glukoze lahko otežuje tudi koncentracijo. Drugi simptomi nizkega krvnega sladkorja lahko vključujejo tresenje, potenje in razdražljivost.

Profimedia

 Občutek neskončne lakote in prenajedanje

Ko ne jeste dovolj pogosto, vas lahko povsem prevzame občutek, da morate nekaj pojesti. Težko je razmišljati o čemer koli drugem kot o hrani, ko telesu primanjkuje energije. Prav tako to ni dobro za produktivnost v službi, druženje s prijatelji in za splošno zadovoljstvo v življenju.  

Če ste dlje časa brez hrane, se spremenijo tudi prehranjevalne želje, ko postanete zelo lačni.

Lačni ljudje se pogosto nagibajo k uživanju ogljikovih hidratov in sladkarij. Zauživanje nezdravih sladkosti namreč dvigne krvni sladkor in hitro izboljša trenutno razpoloženje. Težava je v tem, da tovrstno počutje traja le nekaj časa, razen če poleg ogljikovih hidratov v prehrano ne dodate tudi maščob, beljakovin ali vlaknin, ki bi ublažile dvig glukoze. A kljub temu boste kmalu spet lačni. Mnogi se začnejo zaradi tega prenajedati. Prenajedanje lahko povzroči slabost, zaprtje, napihnjenost in izčrpanost.  

Težave pri osredotočenosti

Pomanjkanje hrane se kaže tudi pri fizični aktivnosti in vadbi. Ob vadbi se lačni težko osredotočite na aktivnost. Če se ne boste s pomočjo hrane pred ali po fizični telesni aktivnosti 'napolnili' z energijo, boste imeli od vadbe manj koristi kot sicer. Po vadbi namreč vaše telo ne more obnoviti ravni glikogena (za kar so potrebni ogljikovi hidrati) in mišic (za kar so potrebne beljakovine).

Profimedia

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol