R. K. | 24. 7. 2022, 15:16

Ne boste verjeli, kaj se je zgodilo nesrečnemu ježku: na pomoč so mu morali priskočiti policisti

Profimedia/fotomontaža

Da je prikupna živalca doživela nezgodo in potrebuje nujno posredovanje, je prvi opazil starejši občan, ki se je obrnil na številko 113. 

V poletnih mesecih na vrtovih in travnikih pogosto naletimo na te prikupne bodičaste živalce, ki včasih potrebujejo tudi našo pomoč. Tako se je v Novem mestu nedavno zgodilo, da so ježku, ki je doživel nezgodo, morali na pomoč priskočiti celo policisti.

Ježka sta osvobodila smrtonostne pasti

Pred nekaj dnevi so na policiji prejeli klic zaskrbljenega občana, ki je opazil, da se je v ograjo na vrtu zagozdil jež. Ker mu starejši gospod, ki je gibalno oviran, ni mogel pomagati sam in ni vedel, na koga bi se obrnil po pomoč, je poklical na številko 113. 

Na kraj dogodka se je napotila policijska patrulja. Policistka in policist sta nesrečni živalci takoj priskočila na pomoč. Razmaknila sta ograjo in in ježka osvobodila iz smrtonosne pasti, so policisti Policijske uprave Novo mesto dogodek slikovito opisali v objavi na Facebooku.

"Prikupna bodičasta žverca  jo je tako hitro ucvrla po travniku, da najbrž ni slišala opozorila policistov, naj bo v prihodnje bolj previdna pri plezanju čez ograjo", so še šaljivo dodali.

Profimedia

Ježka lahko 'nadlegujemo' le, če mu grozi nevarnost

Ježi so sicer prostoživeče živali, ki so zaščitene. Prepovedano jih je nadlegovati ali kakorkoli posegati v njihovo življenje, razen če se znajdejo v težavah in potrebujejo našo pomoč. Če naletimo na ježka, ki se je zapletel med smeti ali se zataknil v ograjo, kot se je zgodilo tudi v Novem mestu, mu lahko pomagamo sami.

Ni vsaka hrana dobra zanje

Simpatične bodičaste živalce ljudje pogosto tudi hranimo. A včasih je hrana, ki jim jo dajemo zanje neprimerna. Ne prebavljajo na primer kravjega mleka, saj so intolerantni na laktozo. Zaradi mleka lahko dobijo drisko, dehidrirajo in umrejo.

Profimedia

Ježi so pretežno žužkojede živali, jedo tudi mlade miške, ptičke in jajca. Občasno se lotijo tudi kakšnega jagodičevja. Če potrebujejo našo pomoč, ker v naravi ni dovolj njim primerna hrane, jim lahko nastavimo suho ali mokro mačjo hrano in skodelico vode. 

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel