22. 7. 2023, 13:18 | Vir: STA

Zaradi neurij nekatere planinske poti smrtno nevarne: objavljamo seznam območij, kamor se ne odpravljajte

Saša Despot/Aleš Uršej/Bobo/fotmontaža

Posledice ekstremnih vremenskih razmer čutijo tudi pohodniki, ki so se prisiljeni odpovedati načrtovanim izletom.

Na območjih, ki so jih prizadela nedavna močna neurja, je prišlo do številnih vetrolomov in podrtih dreves. Zato je poškodovanih tudi veliko planinskih poti, na nekaterih je prehod otežen, kar nekaj pa je povsem zaprtih. Na Planinski zvezi Slovenije pohodnikom svetujejo, naj se na te poti ne odpravljajo.

Po neurjih je lahko na drevesih ostalih obešenih več večjih odlomljenih vej ali celo obviselih dreves, ki lahko kadarkoli, tudi ob najmanjšem vetru padejo na tla. Poti so lahko poškodovane tudi zaradi delovanja hudornikov ter nanosov grušča in drugega materiala, so opozorili na planinski zvezi.

Gibanje na nekaterih območjih zelo nevarno

Iz planinskega društva Dovje-Mojstrana so že v četrtek sporočili, da je planinska pot, ki vodi od glavne ceste Mojstrana - Radovna na Jerebikovec, zaradi vetroloma in posledično velike količine podrtega drevja zaprta. Na območju poti je poleg podrtih dreves tudi ogromno obviselega drevja in večjih vej, zato je kakršnokoli gibanje na tem območju smrtno nevarno, so opozorili.

Na širšem območju Mojstrane je zaradi vetroloma zaprtih tudi več gozdnih cest, med njimi cesti, ki vodita v dolini Kot in Krma. Čiščenje sicer že poteka, a so razmere zaradi gozdarskih del prenevarne za hojo. Dostop proti Triglavu, Rjavini in ostalim okoliškim goram se zato precej podaljša. Pohodnikom priporočajo, da se do normalizacije razmer na te poti ne odpravljajo.

V občini Radovljica je zaprta planinska pot Jamnik - Vodiška planina. V občini Medvode sta zaprti planinski poti iz Preske do Slavkovega doma na Golem brdu ter iz naselja Žlebe na Jetrbenk. Na poti iz Preske proti Sv. Jakobu pa je gibanje oteženo.

Podobne razmere tudi na Koroškem in Štajerskem

V petek je neurje najbolj pustošilo na Koroškem. Iz planinskega društva Slovenj Gradec so tako danes sporočili, da so ovire na poteh od Slovenj Gradca in domačije Križan na Uršljo goro, prav tako je oteženo gibanje na poti od Slovenj Gradca do koče pod Kremžarjevim vrhom.

Aleš Uršej/Bobo

Na planinski poti iz Mislinje na Črni vrh je zaprt odsek od Pastirskega stana do Črnega vrha. Zaprta je tudi pot Koča Planinc - Brneško sedlo v občini Vuzenica, iz planinskega društva Lovrenc na Pohorju pa so sporočili, da je zaprt del poti Lovrenc na Pohorju - Klopni vrh, in sicer na odseku Lovrenc na Pohorju - Drtičnikovo. V občini Komenda je zaprta planinska pot iz naselja Križ v Tunjice.

Zaradi vetroloma in posledic hudourniških poplav so polne podrtega drevja in naplavin tudi nekatere poti na Cerkljanskem. Med drugim je oteženo gibanje na odseku slovenske planinske poti med partizansko bolnico Franja, naseljem Poljane in Labinjskimi lehami. Sama bolnica Franja pa je popolnoma zaprta.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol