STA/P.M. | 13. 7. 2023, 12:05

Burna noč za mlade tabornike: v bližini njihovih šotorov so padala drevesa, reševati so jih morali gasilci

Facebook/PD Zabukovica/Bobo/fotomontaža

Silovito neurje je sinoči zajelo tudi območje Zgornjega Posočja, veter je ruval drevje, najhuje je bilo v občinah Kobarid, Bovec in Tolmin. A ni še konec ...

V planinskem taboru v Čezsoči je neurje poškodovalo šotorišča, udeležence tabora pa so gasilci prepeljali v gasilski dom Bovec. Tudi iz Zatolmina so v gasilski dom preselili otroke, ki so tam taborili.

Otroci so na varnem

'Gasilci so ponoči reševali dva tabora, kjer so taborili otroci in skavti. Morali so jih pripeljati v Tolmin. Iz Čezsoče na Bovškem, kjer je potekal mladinski planinski tabor, pa so ponoči morali pripeljati 65 udeležencev v Gasilski dom Bovec," je za spletni portal Robin povedal Samo Kosmač, poveljnik severnoprimorske civilne zaščite.

Po besedah poveljnika civilne zaščite Bovec Edija Melinca v planinskem taboru v Čezsoči k sreči ni bilo poškodovanih, v bližini je namreč neurje podrlo nekaj dreves. Obvestilo za starše o tem, da so njihovi otroci na varnem ter da se danes vračajo domov, je na Facebooku pozneje objavilo Planinsko društvo Zabukovica.

Sanacija škode in nova opozorila

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je v vasi Čezsoča odkrilo več stanovanjskih hiš, Melinc je dejal, da je odkritih streh na območju Bovške občine po trenutnih podatkih šest. V občini Bovec so ponoči čistili številne ceste, ki so bile zaradi posledic neurja zaprte. Cesta od Srpenice proti Bovcu je še vedno polovično zaprta, več stranskih cest pa je zaprtih.

V občini Kobarid so gasilci tamkajšnjega prostovoljnega gasilskega društva ponoči na cestah prav tako odstranjevali posledice neurja, zlasti podrta drevesa.

Agencija Republike Slovenije za okolje je tudi za danes izdala oranžno opozorilo, kar pomeni pripravljenost na nove lokalno močnejše nalive s točo, močnejši veter in udare strel. Ob hudourniških vodotokih so možne tudi poplave.

Številni so ostali v temi

Ponoči je zaradi podrtih dreves na daljnovodih in pretrganih žic ponekod prihajalo tudi do okvar električnega omrežja in prekinitev dobave električne energije, so sporočili z Elektra Primorska. Zjutraj je bilo brez električne energije okoli 2000 odjemalcev na Bovškem in delu Breginjskega kota ter naselij Livek, Sela nad Podmelcem, Avče in celotne Baške grape.

Trenutno je brez elektrike še okoli 970 odjemalcev, ob tem jim je motnje že uspelo odpraviti v Baški grapi, je pojasnila Tjaša Frelih iz Elektra Primorska.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol