20. 6. 2022, 11:40

Nevaren virus, ki ogroža vaš pridelek: najbolj je na udaru paradižnik

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Prenaša se z okuženim semenom ali sadikami, orodjem, obleko in obutvijo, širijo pa ga lahko tudi žuželke. 

Nedavno se je pojavil nov nevaren virus, ki ogroža pridelek paradižnika in paprike. Plodovi rastlin, okuženih z virusom rjave grbančavosti plodov paradižnika, imajo rjave ali rumene lise, so drobnejši, lahko tudi zgrbančeni in niso primerni za trženje

Okužba je bila potrjena tudi v Sloveniji

Nov virus se prenaša z okuženim semenom ali sadikami, orodjem, obleko in obutvijo, širijo pa ga lahko tudi žuželke. Da bi preprečili vnose in širjenje bolezni, so na ravni Evropske unije sprejeti nujni ukrepi, ki določajo zahteve za uvoz in trženje semena in rastlin za saditev, so zapisali pri Upravi Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Profimedia

Ker se virus v evropskih državah hitro širi, bodo pristojni intenzivno spremljali poti prenosa virusa. Opozarjajo sicer, da za zdravje ljudi in živali virus ni nevaren, je pa ogrožena pridelava paradižnika.

Uvožena semena bodo vzorčili

Virus je bil pred leti sicer v Evropsko unijo vnešen z uvoženim semenom. Evropska komisija je za preprečitev vnosa in širjenja predpisala določene ukrepe. Lansko leto so prvi primer virusa potrdili tudi v Sloveniji. Uprava za varno hrano pa je določila razmejeno območje in ukrepe za pridelovalce plodov paradižnika, paprike in feferonov. 

Profimedia

Posebej bodo pozorni tudi na uvožena semena iz Kitajske in Izraela. Vzorčili jih bodo pred uvozom v Evropsko unijo, preverjali pa bodo tudi tista, ki so že na trgu. Na samem semenu sicer ni opaznih znakov okužbe, zato se lahko navzočnost virusa potrdi le s testiranjem.

Zaradi tega Uprava za varno hrano nakup semen po spletu iz držav zunaj Evropske unije odsvetuje. Pri naročanju semen znotraj unije pa mora semena in sadike spremljati dokumentacija, s katero je potrjeno, da sta seme ali sadika zdrava.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ