22. 6. 2022, 15:23

Nad Vrhniko kamera ujela medveda: nas mora biti strah?

Profimedia

Na posnetku, ki je zaokrožil po družbenih omrežjih, se kosmati prebivalec slovenskih gozdov snemalni napravi povsem približa. Se ob ogledu tudi vam šibijo kolena?

Pozornost uporabnikov Facebooka je vzbudil posnetek medveda, ki se sprehaja mimo kamere, ki je postavljena globoko v gozdu na Ljubljanskem vrhu. Strah nekaterih uporabnikov pred veliko gozdno zverjo pa je najbrž še dodatno spodbudil avtorjev pripis "Jurski park nad Vrhniko - k sreči kamera še vedno deluje."

Bodo gobe letos ostale kar v gozdu?

Posnetek, ki je nastal 15. junija v večernih urah in se je na spletu znašel teden dni kasneje, je najbrž povzročil, da so se kašnemu obiskovalcu vrhniških gozdov zašibila kolena. Ena od uporabnic Facebooka je na primer v komentarju pod posnetkom zapisala: "Brrrr, letos bom jurčke v gozdu pustila", druga pa je zapisala: "Ne hvala... Raje imam plišaste/kvačkane".

Strah je popolnoma odveč

Da so na Ljubljanskem vrhu v bližini Vrhnike medvedi, pravzaprav ni nič neobičajnega, je za spletni portal N1 pojasnil starešina vrhniške lovske družine Branimir Mlinar. Ta pravi, da je strah ljudi neupravičen, saj je posnetek nastal globoko v gozdu, kjer so medvedi doma. Povedal je še, da gre najverjetneje za štiri leta starega samca, saj bi samica verjetno imela s seboj mladičke.

Profimedia

Ob srečanju z medvedom se čim prej umaknite

Po Milnarjevih besedah so lahko bolj problematični medvedi, ki se gibljejo po vaseh. Nedavno so naleteli na primer, ko je medved v enem izmed naselij v vrhniški občini uničil dva panja. Če naletite na medveda, se je po Mlinarjevem nasvetu najbolje čim prej umakniti. "Bodite glasni, saj se načeloma zveri človeka bojijo bolj kot človek zveri," je povedal za portal N1

Profimedia

Kdaj ne pomaga niti puška?

Pri srečanju z zvermi je ključnega pomena, da jih nase pravočasno opozorimo. Če medveda presenetimo, je večja možnost, da se bo odzval nepredvidljivo, opozarja Branimir Mlinar. Divje živali v večini primerov pobegnejo, težava lahko nastane le, če naletimo na medvedko, ki ima s seboj mladiče. Če bo mislila, da je ogrožena, lahko napade. "Takrat pa ne pomaga niti puška," je lovski starešina še povedal za N1.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ