10. 6. 2022, 13:57

Neverjetno, kaj je uspelo slovenskemu kmetu: to je REVOLUCIJA na področju slovenske kulinarike!

Uredništvo/KZS Ptuj/fotomontaža

Inovativnost je pomembna na vsakem področju našega življenja, a ko govorimo o prehrani, so njeni sadovi neznansko darilo za vse nas! Česa se lahko veselimo?

Ivan Brodnjak iz naselja Hajdoše, ki leži ob regionalni cesti Ptuj – Maribor, je znan kot zelo inovativen kmetovalec. Leta njegovega trdega dela so se mu obrestovala z uspehom, ki ga dosežejo le redki.

Z odbiro in žlahtnjenjem je namreč selekcioniral novo sorto poljščine ajda!

Sorto je poimenoval po svojem rodnem kraju Hajdoše, od lanskega decembra pa je vpisana v sortno listo pri Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR). 

Kot so o njem povedali njegovi sodelavci z Kmetijsko gospodarskega zavoda Ptuj, je ajda poljščina, ki je Ivanu še posebej pri srcu. Na spletni strani zavoda so zapisali, da je velikokrat na skrivaj govoril, da ima "nekaj zanimivega". Ob tem so dodali, da je njegova želja po iskanju novitet in prenašanje znanja na druge znana vsakemu kmetovalcu v Podravju in tudi vsem zaposlenim na zavodu.

Facebook/Ivan Brodnjak

"Registracija nove sorte je največji uspeh v moji kmetijski karieri!"

Kot je Ivan zapisal na Facebooku, prvi rezultati kažejo, da je nova sorta bistveno rodnejša od vseh obstoječih tujih in domačih sort, ki jih je mogoče dobiti pri nas.

Po znanih rezultatih naj bi imela tudi številne druge prednosti pred obstoječimi sortami. Zelo je odporna in ima izredno debela zrna, je pa tudi zelo razvejana in medovita.

Še prav posebej ga kot slovenskega kmetovalca veseli to, da njegova nova sorta za sabo pusti ogromno slame, ki je gnojilo za naslednjo kulturo.

Facebook/Ivan Brodnjak

"Z božjo pomočjo, nekaj sreče in vztrajnostjo mi je v nekaj letih uspelo v konkurenci s kmetijskimi inštituti v Sloveniji in po Evropi, na katerih delajo strokovnjaki z akademskimi nazivi, požlahtniti sorto, ki bo po moje pomenila revolucijo pri proizvodnji te čudovite rastline," je svoje občutke sreče opisal Ivan.

Na koncu zapisa se je zahvalil vsem, ki so verjeli vanj.

Slovenci obožujemo ajdove žgance!

Slovenci obožujemo ajdove žgance!

Uredništvo

In kaj je zapisal o novi sorti ajde?

Kot pravi, je želel ustvariti rastlino, vrsto ajde, ki bi dajala večji pridelek. Ob tem dodaja, da je ajda čudovita rastlina, ki v zadnjih letih ponovno pridobiva na pomenu.

Izdelki iz ajde kot so ajdovi žganci, kruh, kaša in krvavice veljajo za edinstvene slovenske kulinarične specialitete! Te bodo po vsem sodeč zdaj dobile še posebej velik zagon v našem prostoru!

Mi se tega že veselimo!

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec