28. 8. 2023, 13:54 | Vir: STA

Iz več obalnih mest poročajo o poplavah, padla je debela toča: najmočnejši nalivi pa šele prihajajo (FOTO in VIDEO)

Facebook/Ingrid Celestina/Neurje.si/Martin Vidmar/fotomontaža

Veter je na širšem območju lomil veje, v Šmarjah pri Kopru je odnesel del strehe šolske stavbe.

Nevihte z močnimi nalivi, ki so z zahoda zajele Slovenijo, že povzročajo nekaj težav. Po navedbah Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje so morali gasilci okoli poldneva posredovati zaradi poplav na območju Tolmina, Nove Gorice, Sežane, Zagorja ob Savi, Laškega, Velenja, Celja, Slovenske Bistrice in Kungote. Z Obale poročajo o izpadih elektrike.

Ponekod se je razlilo morje

Primorsko so prve nevihte z močnimi nalivi z zahoda zajele zjutraj. Okoli poldneva so z Agencije Republike Slovenije za okolje (Arso) sporočili, da se slovenski Istri od juga približuje izrazit nevihtni sistem, ki se bo v nadaljevanju pomikal proti severu. Nevihto so spremljali tudi močni sunki vetra in ponekod toča.

Voda je poplavila nižje ležeča območja. Morje je med drugim prelilo izolski Veliki trg. Zaradi dežja je na koprskem Prešernovem trgu 30 centimetrov vode. Veter je na širšem območju lomil veje in premikal predmete. V Šmarjah pri Kopru je veter odnesel del strehe šolske stavbe. Na omejenih območjih je padala toča. Gasilci so na terenu, o škodi še ni podrobnih poročil.

Najhujše šele prihaja?

Z Obale po poročajo tudi o izpadih elektrike na območju Portoroža in Lucije. Brez elektrike so ostali tudi v Parecagu, na cestah je po poročanju domačinov ogromno vode. V Škofijah so se vozniki zaradi močnega naliva ustavili na cesti, piše N1.

Najmočnejše nalive sicer vremenoslovci danes pričakujejo predvsem na območju med Snežnikom in Kamniško Savinjskimi Alpami.

Za severno polovico države, predvsem območja, ki so bila prizadeta že ob poplavah v začetku meseca, je Arso zaradi pričakovanih nalivov danes izdal opozorilo najvišje, rdeče stopnje. Zaradi verjetnosti močnih krajevnih neviht s točo je bilo opoldne izdano rdeče opozorilo še za jugozahod države. Za preostala območja ostaja v veljavi oranžno vremensko opozorilo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord