B.A. | 14. 2. 2023, 12:46

Nezaslišano: z jajci obmetavali voznike na avtocesti. Zavarovalni agent pojasnjuje, ali bodo barabini odgovarjali za škodo

Profimedia/BOBO/fotomontaža

Skupina mladostnikov ni le ogrožala življenja voznikov, ampak naj bi na vozilih povzročili tudi škodo. Bo zavarovalnica povrnila stroške popravila?

Vozniki na štajerski avtocesti so bili udeleženi v čudne prigode, ki bi lahko resno ogrozile njihova življenja. Skupina mladostnikov je z nadvoza nad avtocesto v vozila metala jajca.

Bralec spletnega portala Mariborinfo je opozoril, da se je dogodek zgodil v večernih urah, na avtocesti v smeri Maribora. Mladostniki so jajca metali z nadvoza Spodnje Dobrnje. A on naj ne bi bil edini, kot je povedal, naj bi jajca pristala tudi na drugih mimovozečih vozilih. Ko se je namreč ustavil, je opazil še tri avtomobile, ki so imeli na vozilu posledice obmetavanja. 

Na mariborski policijski upravi so potrdili, da so prijavo incidenta prejeli. Povzeli so, da so prejeli prijavo voznika o tem, da je neznana oseba z nadvoza na avtocesti A1 na območju PP Šentilj na vozišče vrgla jajce. Vozilo naj bi z dejanjem zadela in tudi poškodovala. O dogodku še zbirajo obvestila. 

Čakali bi jih lahko tudi zaporna kazen. "Po določilih Kazenskega zakonika (KZ-1) se tistega, ki tujo stvar poškoduje, uniči ali napravi neuporabno, kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do dveh let. Če je povzročena škoda velika, se storilec kaznuje z zaporom do petih let," so za naš portal pojasnili na PU Maribor. 

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

BOBO

Obrnili smo se tudi na zavarovalnega agenta

Zavarovalni agent ene iz mariborskih poslovalnic nam je pojasnil, da gre v tovrstnih primerih za vandalistično objestno dejanje, saj "ne gre za dotik z vozili, zato se ga obravnava kot vandalizem", je povedal, seveda, če je vozilo tudi poškodovano. Za naš portal je razložil, da je lahko z vidika zavarovanja vozila omenjeno obravnavano na podlagi policijskega zapisnika: "Tako se dokazuje škodo in se jo lahko glede na poškodbe tudi obravnava kot vandalizem," je dodal. 

Opozarja, da je odvisno, kje na avtomobilu so nastale poškodbe. 

"Naša zavarovalnica za poškodbe na vetrobranskem steklu tudi, če lastnik avtomobila nima kasko zavarovanja, nudi popravilo, medtem ko je to nekoliko drugače, če so poškodbe na pločevini avtomobila. Za uveljavljanje odškodnine pri poškodbah na pločevini, je potrebno kasko zavarovanje," nam je pojasnil. Glede na ravnanje omenjenega voznika, ki je bil deležen vandalizma, je zaključil, da je z vidika zavarovalnice, voznik vse storil prav, zato bo njegova škoda zagotovo obravnavana. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol