2. 9. 2023, 14:05 | Vir: STA

Otroci vse več časa preživijo pred zasloni: kakšna uporaba pametnih naprav je zanje priporočljiva?

Profimedia

Trendi vse večje uporabe zaslonov med otroki in mladostniki zahtevajo temeljit premislek glede časovnih in vsebinskih okvirov.

Uporaba naprav z zasloni je v zadnjih letih močno porasla na vseh področjih življenja in pri vseh generacijah, kar je predvsem posledica razvoja informacijsko-komunikacijske tehnologije in njene vpetosti v vsakdanje življenje. Predvsem za otroke in mladostnike Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) svetuje, naj se uporaba zaslonov časovno omeji.

Profimedia

Vse daljši čas, ki ga preživimo pred zasloni

Poleg televizije smo začeli množično uporabljati pametne telefone, tablice, računalnike, igralne konzole in pametne ure, ki omogočajo dostop do interneta praktično vsak trenutek in skoraj kjerkoli. Povečuje se tudi raba naprav, ki omogočajo navidezno ali razširjeno resničnost, kot so očala z zasloni in tipali.

Kljub temu da so mnoge oblike uporabe zaslonov lahko koristne, novi vzorci in trend naraščanja časa uporabe zaslonov med otroki in mladostniki zahtevajo temeljit premislek glede časovnih in vsebinskih okvirov, ki še omogočajo koristno in varno uporabo za njihovo zdravje, so zapisali.

Še posebno obdobje dela in šolanja na daljavo je prineslo velike spremembe in z njimi tudi nove izzive, predvsem pri otrocih in mladostnikih. Čas, ki ga ti preživijo pred zasloni, je bil bistveno daljši, s tem pa se hkrati povečujejo tudi tveganja za neugodne vplive.

Profimedia

Vsake toliko je dobro imeti odmor

Poleg časa pred zasloni sta po navedbah NIJZ pomembna vsebina, ki naj bo kakovostna in prilagojena starostnemu obdobju, ter način uporabe.

Za preprečevanje razvoja kratkovidnosti in preprečevanja pojava utrujenih oči med dolgotrajno uporabo zaslona na NIJZ svetujejo odmor: po 20 minut vsaj za 20 sekund gledamo vsaj 20 metrov v daljavo. Poleg tega otrokom in mladostnikom svetujejo gibanje na prostem na dnevni svetlobi najmanj dve uri dnevno.

Pri otrocih z motnjami pozornosti, odstopanji v govorno-jezikovnem razvoju, drugimi razvojno-nevrološkimi motnjami, fotosenzibilno epilepsijo, prekomerno telesno težo ali drugimi specifičnimi težavami naj bo uporaba prilagojena oceni strokovnjaka (pediatra, psihiatra, nevrologa, psihologa ali drugega strokovnjaka), priporočajo.

Profimedia

Koliko časa so otroci lahko pred zasloni?

Poleg tega na NIJZ svetujejo, naj se uporaba zaslonov časovno omeji. Otrok do 2. leta starosti naj ne bo izpostavljen zaslonu, otrokom do 5. leta naj se njihova uporaba omeji na manj kot eno uro na dan v navzočnosti staršev, do 9. leta na največ eno uro na dan, do 12. leta pa na največ eno in pol uro na dan, do 18. let pa največ dve uri na dan.

Zapisali so še, da se je sicer pomembno zavedati, da je raba zaslonov v prostem času lahko tudi koristna, denimo v obliki zabavnih izobraževalnih vsebin.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord