J. B. | 31. 3. 2023, 15:33

Nikar ne spreglejte: od 1. aprila dalje se pri prevzemu zdravil v lekarnah obeta odmevna novost

Žiga Živulović jr./BOBO

Eno od plastičnih kartic boste že jutri lahko vzeli iz denarnice ...

Prihaja 1. april, dan, ko je v modi pokanje vicev, šal in podobnih norčij. Toda če vas bo pot v soboto zanesla v lekarno in vam bodo tam pojasnili, da za prevzem zdravil ne potrebujete več vaše zdravstvene izkaznice, to ne bo prvoaprilska šala. Po novem bo za prevzem zdravil zadostovala že osebna izkaznica, ki pa mora biti biometrična. Če takšne še nimate, potem boste ob obisku lekarne še vedno potrebovali zdravstveno izkaznico.

r Ministrstvo za notranje zadeve

Lekarniška zbornica Slovenije kljub spremembi priporoča vsem uporabnikom zdravstvenih storitev, da imajo pri sebi še vedno tudi kartico zdravstvenega zavarovanja. Izvajalci v zdravstvu uporabljajo zelo različne tehnične rešitve, zato težave pri uporabi biometrične osebne izkaznice niso povsem izključene.

Biometrične osebne izkaznice so v Sloveniji v veljavi dobro leto dni, do zdaj pa jo je prejelo že več kot 400.000 ljudi.

"Državljani, starejši od 12 let, lahko ob obisku zdravnika, lekarne, optika in drugih izvajalcev zdravstvenih storitev in dobaviteljev zdravil in medicinskih pripomočkov od aprila 2023 uporabijo le novo biometrično osebno izkaznico. Uporaba se uvaja postopoma, saj svoje informacijske rešitve prilagajajo tudi vsi izvajalci zdravstvenih storitev in dobavitelji medicinskih pripomočkov," so pojasnili na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Bobo

"Obe kartici vzemite s sabo ob obisku lekarne in drugih izvajalcev v zdravstvu. Ta vam bo povedal, ali je pri njih že mogoča uporaba biometrične osebne izkaznice," je ob zgodovinski prelomnici za uporabnika lekarniških storitev dodala Katja Gombač Aver, direktorica Obalnih lekarn Koper

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord