R. K. | 19. 9. 2022, 07:00

Nov draginjski dodatek: kdo ga bo prejel?

Profimedia/fotomontaža

Dodatek, ki bo izplačan v obdobju treh mesecev, bodo prejeli upravičenci, ki izpolnjujejo določene pogoje. Znano je tudi, ali bo treba zanj oddati vlogo.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so nedavno sprejeli nov ukrep, s katerim nameravajo v času draginje pomagati družinam, ki so upravičene do otroškega dodatka. Družine bodo v novembru in decembru 2022 ter januarju 2023 avtomatično prejele draginjski dodatek za vsakega otroka.

Izplačila glede na dohodkovni razred

Do dodatka v višini otroškega dodatka za prvega otroka bodo upravičene družine glede na dohodkovni razred. Dodatek bo družina prejela za vse otroke v družini, so pri ministrstvu zapisali v objavi na Facebooku. Znesek, ki ga prejemajo, se bo torej z draginjskim dodatkom vsem upravičencem podvojil.  

Če družina spada v 1. dohodkovni razred in ima tri otroke, bo skupaj prejela draginjski dodatek v višini 368,37 evra. Dodatek bo izplačan v znesku 122,79 evra mesečeno.

Kakšni so pogoji?

Družina bo za upravičenost do draginjskega dodatka morala imeti veljavno odločbo za otroški dodatek v obdobju od oktobra do novembra 2022.

Ker pa se otroški dodatek izplačuje za nazaj, to pomeni, da bodo družine dobile dodatek izplačan šele v obdobju od novembra 2022 do januarja 2023

Draginjski dodatek bo družina prejemala za obdobje, ko je upravičena do otroškega dodatka, kar pomeni, da ga lahko prejema tudi krajše obdobje, če je do tega dodatka upravičena krajše obdobje. Če se bo otrok rodil januarja in bo do otroškega dodatka upravičen od januarja dalje, bo upravičen do draginjskega dodatka samo za januar.

Pojasnili so še, da vlog ne bo treba oddajati, saj bo izplačilo avtomatično, in da se draginjski dodatek se ne bo upošteval pri pravicah iz javnih sredstev, dohodnini, ravno tako pa ne bo predmet izvršbe. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord