STA/P.M. | 21. 4. 2023, 18:14

Predlog Bruslja: bodo nove tržne zahteve vplivale tudi na slovenski med?

M.P.

EU želi prenoviti standarde, ki se uporabljajo za agroživilske proizvode. Kaj to pomeni za naše čebelarje?

Med novimi pravili EU je tudi jasnejše označevanje porekla medu. Bruselj predlaga, da bi bilo treba na embalažo mešanic medu zapisati vse države, iz katerih je med v mešanici

Vrstni red bo določil proizvajalec

Po trenutnih pravilih zadošča, da je zapisano zgolj, ali je med iz EU ali gre za mešanico z medom iz tretjih držav. Slovenija si sicer prizadeva, da bi bila na etiketi zapisana vsaka država posebej in kolikšen delež predstavlja med iz te države. To bi moralo veljati tako za članice EU kot tretje države, je ob robu januarskega zasedanja kmetijskih ministrov EU pojasnila ministrica Irena Šinko. Pri tem je Slovenijo podprlo še 19 drugih držav članic.

M.P.

Kot je pojasnila tiskovna predstavnica komisije EU Miriam Garcia Ferrer, bo po novem obvezno, da bodo pri mešanicah medu na etiketi zapisane države izvora. 

Tudi Slovenija za večjo transparentnost

Na prihajajočem zasedanju Sveta EU za kmetijstvo v torek v Luksemburgu bo Slovenija opozorila na pomen označevanja porekla medu v smislu spremembe pravil o označevanju porekla medu pri mešanicah medu v smeri navedbe tretjih držav, vključno z navedbo deležev.

Profimedia

"Transparentnost pri označevanju in posledično selektivnost potrošnika bi dolgoročno pripomogla tudi k preprečevanju potvorb medu. Hkrati pa bi taka preglednost okrepila položaj evropskih čebelarjev, ki si prizadevajo dati na trg pravi visokokakovostni med," so pojasnili.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol