23. 7. 2023, 08:18 | Vir: STA

V Novi Gorici evakuacija prebivalcev, prepovedano gibanje na prostem

Facebook/PDG Nova Gorica

Mirna nedelja? V obmejnem mestu zagotovo ne!

V Novi Gorici bodo danes med 10. in predvidoma 14. uro deaktivirali v ponedeljek najdeno letalsko bombo ob železniški postaji. Akcija bo potekala usklajeno tudi na italijanski strani državne meje, saj je neeksplodirana letalska bomba angleške izdelave iz druge svetovne vojne ležala tik ob meji med državama.

Pred začetkom onesposobitve bombe, ki jo bo označil zavijajoči enominutni zvok sirene, bo treba izvesti popolno evakuacijo prebivalcev znotraj 400-metrskega varnostnega pasu. V nadaljnjih 200 metrih pa bo gibanje na prostem v času onesposobitve prepovedano. Na italijanski strani so evakuacijski pas določili pri 600 metrih.

Evakuacija bo potekala od 7. ure dalje, prebivalci pa so bili obveščeni s posebnimi letaki, ki so jih prejeli v nabiralnike. Za vse, ki se med evakuacijo ne bodo imeli kam umakniti, bodo v veliki dvorani mestne hiše pripravili prostor, kjer bodo poskrbeli zanje prostovoljci območne enote Rdečega križa Nova Gorica. Slednji bodo poskrbeli tudi za starejše in nemobilne osebe, ki jih bodo prepeljali do skupnih prostorov.

Profimedia

Poveljnik Javne gasilske službe v Novi Gorici Simon Vendramin je na četrtkovi novinarski konferenci občanom, ki bodo morali zapustiti svoje domove, svetoval, naj pred odhodom zaprejo vsa okna in vrata, izključijo naprave ter poskrbijo za domače živali. Vozila naj parkirajo v garaži ali pa izven 600-metrskega varnostnega pasu.

Zaradi onesposobitve bombe bodo v okolici zaprte tudi nekatere mestne ulice in ceste. Tako začetek kot konec aktivnosti bo oznanila sirena za nevarnost. Območje bodo pristojni nadzorovali z brezpilotnimi letalniki.

Za organizacijo deaktivacije bombe in predvsem evakuacije so zadolžene vse službe, ki se ob tovrstnih dogodkih aktivirajo. Na območju evakuacije v 400-metrskem pasu živi na slovenski strani okrog 1100 ljudi. Na italijanski strani državne meje bodo vzpostavili 600-metrski pas za evakuacijo, ta zajema okrog 2200 prebivalcev.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol