A. B. | 25. 8. 2022, 12:39

Nova KBM razburila mnogo potrošnikov: na bankomatu ni mogel dvigniti 10 evrov

Bobo/Profimedia/fotomontaža

Nova poslovna odločitev banke onemogoča dvige določenih zneskov: "Tehnično ni izvedljivo, da bi izdajali vseh šest oziroma sedem bankovcev," med drugim pojasnjujejo.

"Na nas se je obrnil potrošnik, ki na bankomatu ene od bank ni mogel dvigniti desetih evrov – na voljo so bili le apoeni višjih zneskov," na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) prebiramo v uvodnih besedah. 

Bankomati v lasti Nove KBM namreč ne izplačujejo več bankovcev po 10 evrov, so sporočili iz ZPS.

Gre za poslovno odločitev

Potrošnik, ki je sporočil, da mu bankomat Nove KBM ni želel izplačati bankovca v višini desetih evrov, ni edini, ki se mu je to zgodilo. Glede na odgovor navedene banke, ki ga je prejel ZPS, gre namreč za poslovno odločitev:

"Na bankomatih Nove KBM stranke ne morejo dvigniti bankovcev vrednosti 10 evrov. Gre za poslovno odločitev banke, ki temelji na analizi dvigov gotovine na naših bankomatih," so pojasnili in dodali, da odločitev velja njihove bankomate.  V sporočilu, ki ga je z banke prejel potrošnik, je bila kot razlog navedena racionalizacija poslovanja, so še dodali. 

STA

Nova KBM je tako edina, ki na svojih bankomatih ne omogoča dviga v vrednosti deset evrov – najmanjši bankovec, ki ga lahko dvignete, je za 20 evrov, pojasnjujejo na ZPS. 

Za potezo so se odločili na podlagi analize dvigov, kar obenem pomeni, da s stanjem 19,90 evra z banke ne morete dvigniti gotovine, prav tako ni možen dvig v višini 30 evrov. 

Lahko tovrstno odločitev sprejmejo banke same?

Banka Slovenije je pojasnila, da banke niso zavezane izdajati določenega bankovca, če gre za njihovo poslovno odločitev. "V bankomatu je tudi omejeno število kaset, zato tehnično ni izvedljivo, da bi izdajali vseh šest oziroma sedem različnih apoenov (bankovcev)," so še dodali. 

Bobo

Dvigi, ki jih lahko izvedete pri drugih bankah po Sloveniji

Praviloma bankomati izdajajo bankovce po 10 evrov, 20 evrov in 50 evrov. 

Na bankomatih banke Sparkasse lahko dvignete bankovce v vrednosti 10 in 20 evrov, medtem ko na bankomatih BKS lahko povsod dvignete bankovce v vrednosti 10 in 20 evrov, 50-evrske je mogoče dobiti na šestih bankomatih, na enem pa tudi bankovce v vrednosti 100 evrov. 

Addiko banka je edina, katere model izplačila je programiran tako, da bankomat izplača čim manjše število bankovcev. Na UniCredit bank pa so pojasnili, da se pri zneskih nad 100 evrov zadnjih 50 evrov izplača po dvakrat 20 evrov in 10 evrov, če je to mogoče glede na razpoložljivost bankovcev v bankomatu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol